Reissussa pokkarin kanssa

Lomareissulla tavaran määrä on rajoitettua, joten kuvausvarustuskin pitää mitoittaa sen mukaan. Olen saanut tehtäväksi testata pokkarikameran mahdollisuuksia luontokuvaajan välineenä, joten nyt siihen tuli oivallinen mahdollisuus.

Kamera on pienikokoinen ja ennen kaikkea kevyt, alle 600 grammaa. Polttovälejä löytyy kiinteästä objektiivista huolimatta huimasti, kinovastaavuus 24-1000 mm. Lisäksi kamerassa on kääntyvä näyttö, salama ja GPS, joka taltioi kuvauspaikan. Vielä löytyy vakaaja ja videokuvausmahdollisuus. Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta ja kokeilemallahan se selviää.

Matkakohde oli Lontoo ja aikaa viikko. Muutamana päivänä sää oli kohtalainen ja paikalliset puistot ovat silloin pohjolasta tulleelle luontokuvaajalle melkoinen elämys. Lajistossa on paljon samaa mutta myös melkoisesti eroja. Jo varis on erinäköinen, täysin musta ns. nokivaris.

Puistolammikoiden vesilintupaljous on hämmentävä. Parhailla paikoilla voi tavata kymmeniä eri sorsalintuja lähes kaikista maailmankolkista. Samassa kuvassa afrikanhanhi, uivelo, havajinhanhi ja naurulokki sekä mustajoutsen ei ole arkipäivää. Vaikutuksen tekevät myös näkyvät ja hyvin kuuluvat kauluskaijat. Nämä melko kookkaat vihreät papukaijat ovat päässeet villiintymään ja tuntuvat viihtyvän erinomaisesti.

Muita yleisiä puistolintuja ovat sepelkyyhkyt, punarinnat, merihanhet, myös vihertikkoja ja harmaahaikaroita näkee melko usein. Vaikutuksen tekevät myös monin paikoin avoimesti nurmikolla tepastelevat liejukanat. Oravat ovat amerikkalaista alkuperää olevia harmaaoravia. Niitä näkee yleisesti ja ne ovat persoja pähkinöille. Kaikki nämä lajit ovat melko helposti lähestyttävissä, sillä ne ovat tottuneet paikalliseen ihmispaljouteen.

Kameran takanäytön käyttö on hankalaa pitkillä polttoväleillä, mutta silloin auttaa kameran digitaalisen etsin. Säätöjä löytyy monipuolisesti ja niihin kannattaa perehtyä huolellisesti. Välineistön tuntemus on aina tärkeää. Kamera tuottaa vain jpeg-tiedostoja ja tämä vaatii valotukselta tarkkuutta. Sarjakuvaus on nopea, mutta kuvien tallennus vaatii sen jälkeen hieman aikaa. Kuvan laatu ei luonnollisestikaan vastaa täyden kennokoon kuvia.  Kameran akku on melko pieni ja vara-akkuja onkin syytä pitää mukana.

Keveytensä ja monipuolisuutensa ansiosta kamera tuntuu sopivalta valinnalta, kunhan on hieman malttia eikä kuvilta vaadita aivan huippulaatua. Hinta–laatusuhde on kohdallaan, sillä tämän kameran hinnalla saa korkeintaan yhden tavallisen järjestelmäkameran rungon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Erä ja luonto

Jussi Murtosaari menetti melkein hermonsa mutta onnistui vihdoin ja viimein kuvaamaan tumman kaunottaren

Tutkijat ihmettelevät vanhaa ilmoitusta: Miksi ihmeessä höyrylaiva Saimaa II:n kapteeni halusi ostaa eläviä oravia?

Pikkuinen tulipäähippiäinen näyttää kotiutuneen Suomeen – syynä on ilmeisesti ilmaston lämpeneminen

Oletko miettinyt, miksi sudenkorento on niin taitava lentäjä? Tämän ominaisuuden ansiosta se voi lentää jopa taaksepäin

Isojärvisimpukka on runsastunut myös Jyväsjärvellä – simpukoilla on tärkeä rooli järvien ja jokien ekosysteemeissä

Jyväskylän Sallaajärvelläkin pesii valkoselkätikka – tutkija jäi kuitenkin ihmettelemään kuolleena löytyneen tikan kohtaloa

Pieniä ja vikkeliä nopsasiipiä voi tavata Keski-Suomessakin ja monet niistä lentävät heinäkuussa

Onko ruokahifistelyllä rajoja? Jyväskyläläinen Pertti Kärppä kunnioittaa riistalihaa ja saattaa keittää kaksi päivää kastiketta, jota tarvitaan annokseen vain lusikallinen

Puukasat kiehtovat näyttäviä sarvijaakkoja: varsinkin koiras on sarviensa kanssa komistus, jota on vaikea olla huomaamatta

Kosteudesta pitävä ukkoetana ei ole tuholainen, sillä se käyttää ravinnokseen hajoavaa kasviainesta ja sieniä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.