Riekko

RIEKKO erottuu muista kanalinnuistamme talvella ja keväällä helposti. Talvipuku on valkoinen, vain pyrstön reunat ovat mustat. Koiraan keväisessä soidinasussa pääpuoli on ruskea ja silmien yllä on punaiset viirut. Siivet ovat kesälläkin valkeat. Muuten riekot ovat silloin ruskean kirjavia.

Riekon levinneisyysalue painottuu Keski-Suomen pohjoisosaan ja Suomenselälle. Lintu on erityisen viehtynyt suomaisemiin. Toisaalta esimerkiksi Konneveden saarissa näkee syksyisin melko isoja riekkoparvia.

Riekko ei ole kovin innokas lentäjä. Karkuunkin se lähtee usein jalkapatikassa. Se luottaa myös hyvin vahvasti suojaväriinsä. Joskus jalkamiehen pitää tulla parin metrin päähän, jotta riekko pyrähtäisi siivilleen. Monesti riekon havaitsee äänestä: ”kopeik, kopeik...”

Riekon poikaset syövät hyönteisiä, mutta aikuiset ovat kasvissyöjiä. Ravinnoksi kelpaavat niin silmut, lehdet, marjat kuin pikku oksatkin.

Pakkasella riekot tunnetulla tavallaan kaivautuvat kieppiin hangen sisään.



- Ruumiin pituus noin 40 senttiä

- Talvella valkoinen

- Luottaa suojaväriinsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.