Satakieli

Satakieli on tunnettu laulutaituri. Se on ns. yölaulaja, eli äänessä pääosin hämärissä. Ulkonäöltä lintua ei ole helppoa tuntea, sillä varsinaisia erikoistuntomerkkejä ei ole. Näkyvintä ovat ehkä suuret silmät, jotka kertovat sopeutumisesta hämäriin olosuhteisiin.

Koiraat saapuvat toukokuun puolivälistä lähtien ja aloittavat kuuluvan laulunsa heti sopivan pesimäpaikan löydettyään. Saapumisennätys on 9.5. Laulua voi kestää vain muutamia tunteja, sillä parin saatuaan koiraan lauluhalut katoavat.

Pesimäpaikat ovat reheviä lehtoja ja rantoja. Laulu on hyvin voimakasta, jopa 100 desibeliä. Pesä on maassa aluskasvillisuuden seassa. Linnulla on yksi poikue vuodessa. Ravinnokseen linnut käyttävät hyönteisiä, toukkia ja matoja.

Laji pesii vaihtelevakantaisena koko maakunnassa, runsaimpana etelässä. Syysmuutto on elo-syyskuussa. Talven linnut viettävät trooppisessa Itä-Afrikassa.



- Ruumiin pituus 14–15 cm

- Laulu hyvin voimakasta

- Pesä maassa kasvillisuuden kätköissä

- Keski-Suomessa melko harvalukuinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.