Siili

Siili on Suomessa aika uusi tulokas. Vuonna 1940 julkaistussa eläinkirjassa on lueteltu Sisä-Suomen paikkakuntia, joissa siilejä on tavattu. Luettelossa ei ole yhtään Keski-Suomen kuntaa. Nyt siilejä lienee joka kunnassa.

Siilin ruokavalio koostuu pääosin madoista ja toukista, mutta ei se nirppanokka ole. Sisilisko kelpaa siinä missä vaikka hämähäkki. Ihmiset ovat levittäneet siilejä osin siksi, että niiden on uskottu hävittävän kyitä. Käärmeet tosiaan kuuluvat ruokavalioon, mutta vain harvinaisena herkkuna. Kyyn myrkky ei tapa siiliä.

Jos siilejä ruokkii, kannattaa tarjoilla esimerkiksi kalaa. Maitoa tai kermaa sen sijaan ei pidä antaa, sillä siilit, ainakin useimmat, kärsivät laktoosi-intoleranssista. Maidosta menee vatsa sekaisin.

Talven siilit viettävät lehtikasassa tai vaikka ihmisten laittamassa pöntössä horrostaen. Äänekkään tuhinan paljastamat lemmenleikit käydään toukokuussa. Punaiset, vielä piikittömät pennut syntyvät heinäkuun alussa. Kerrallaan voi syntyä kymmenenkin poikasta, mutta tavallisesti vähemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.