Sitruunaperhonen panee muita perhosia paremmaksi

Sitruunaperhonen on Suomen pitkäikäisimpiä päiväperhosia.

Nyt lennossa olevat kaunokaiset talvehtivat aikuisina ja jatkavat lentoaan ensi keväänä. Meillä päiväperhosen keskimääräinen elinikä aikuisena on vain kymmenisen vuorokautta.

Sitruunaperhonen panee huomattavasti paremmaksi. Kesällä uusi sukupolvi kuoriutuu pikkuhiljaa heinäkuun lopulta alkaen ja lentää etelässä jopa lokakuun alkuun asti.

Talvi sujuu horrostaen hyvässä maastopiilossa tai kuihtuneen kasvillisuuden kätköissä. Kevään aikaisuudesta riippuen ensimmäisiä perhosia nähdään lennossa maaliskuun alusta alkaen.

Viimeiset vanhukset sinnittelevät myöhäisinä kesinä repaleisilla siivillä jopa heinäkuun alkupäiviin asti, kuten kävi tänä vuonna. Tästä saadaan pisimmillään yhden perhosen iäksi kymmenisen kuukautta, josta perhonen horrostaa puolet. Aktiivista lentoaikaa jää silti huimat viisi kuukautta. Suomen vakituisessa lajistossa aikuisena talvehtivia päiväperhosia on vain muutamia.

Sitruunaperhosen lisäksi tähän joukkoon kuuluu joitakin täpläperhosia: suruvaippa, herukka-, neito-, nokkos- ja nykyään myös isonokkosperhonen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .