"Sodassa ja rakkaudessa" – Tanhukärpäset tuovat puolisolleen lahjaksi vaikka kuolleen lajitoverinsa

Palstalla kuvaamisen ammattilainen antaa vinkkejä sekä kertoo omista kokemuksistaan.

Tanhukärpäsiä on Suomesta tavattu yli 300 lajia, joista aikaisimmat aloittavat kevättohinansa juuri pajujen kukinnan aikaan. Tavallisten kärpästen kokoluokkaa oleva porukka on saanut nimensä koiraiden esittämän keväisen tanhuamisen mukaan. Tanhukärpäsillä on vain kaksi jäykkää ja hieman kolmiomaista siipeä, joita heiluttamalla koiraat kohoavat taivaalle.

Siipien liikerata on melko lyhyt, joten lentely perustuu lähinnä siipien värisyttelyyn. Oksien kärjistä lähtevät otukset vuoroin kohoavat ja laskeutuvat alemmas. Kärpästen jäykät siivet ovat herkkiä pienillekin tuulenpuuskille, joten todellista parveilua pääsee syntymään vain aivan tyynellä säällä.

Pienet siivekkäät tarvitsevat myös lämpöä pystyäkseen lentelyyn ja homma kiihtyykin heti auringon pilkistäessä pilvien takaa. Aikaisilla lajeilla siivet ja ruumis ovat pääosin tummat, joten ne keräävät hyvin auringon lämpösäteilyä. Koiraiden tarkoituksena on herättää naaraiden huomio ja päästä jatkamaan sukua.

Tanhukärpästen koirailla on lentelyn lisäksi myös toinen houkutin. Ne pyydystävät naaraille pieniä hyönteisiä lahjaksi. Naaraat nauttivat sitten ruokalahjoista parittelun yhteydessä.

Tanhukärpäsillä on suuri ja voimakas kärsä, jolla ne puhkaisevat saaliinsa ja imeskelevät sitten sen sisuksia. Joidenkin lajien koiraat voivat myös hämätä naaraita ja tarjota niille lahjaksi vain seittiin paketoitua lehdenpalaa tai muuta syötäväksi kelpaamatonta.

Auringon paistaessa keväthuuma kiihtyy ja pieniä pöristelijöitä näkyy runsaasti. Pian silmiin osuu myös suurempi ja hitaammin lentävä kohde. Se laskeutuu kuivuneeseen heinänkorteen ja pääsen näkemään läheltä, mistä on kyse.

Heinässä istuu pariskunta. Koiras on antanut nuorikolleen kihlajaislahjaksi tavallisen kärpäsen. Koiras varautuu tuulenpuuskiin ja pitää kelottuneesta korresta kiinni sekä myötä- että vastaotteella. Auringon jäädessä pilven taakse tohina laantuu, kun lämpötila laskee. Nyt yksittäisiä tanhukärpäsiä löytyy istumasta oksien kärjiltä ja heiniltä. Varovasti lähestyen on mahdollista päästä myös kuvaamaan.

Pian aurinko taas paistaa ja tohina jatkuu. Koiraita heiluu taivaalla ja pareja muodostuu. Muiden hyönteisten kannattaa pitää varansa. Olen kerran löytänyt pariskunnan, jonka kuvaaminen paljasti todellisen yllätyksen. Naaras oli saanut lahjaksi toisen tanhukärpäsen. Koiras oli teilannut kilpakosijansa ja antanut sen naaraalle kosiolahjaksi.

Naaras hyväksyi lahjan muitta mutkitta ja nautti ravintoa parittelun lomassa. Sanonta sodassa ja rakkaudessa kaikki on sallittua, saa aivan uudenlaisen merkityksen – ainakin minun mielessäni. Tanhukärpäsillä ajattelu on suoraviivaista ja rationaalista. Ruoka on ruokaa, eikä kannibalismia pidetä minään kummallisuutena. Eipä ole julmuus ja raadollisuus yksin ihmisten ominaisuus.

 

Sarjan aikaisemmat osat löytyvät osoitteesta: http://www.ksml.fi/aiheet/Luonto_kuvaan

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .