Suolla bongaat perhosia ja sudenkorentoja

Jokavuotinen alkukesän suoretki on antanut odottaa itseään. Ilmat eivät ole oikein suosineet ja toisaalta muut kiireet ovat pitäneet otteessaan. Viime viikon lauantai oli alkukesän lämpimin päivä, joten oli lupa odottaa myös kohtaamisia suoperhosten kanssa. Pohjoisella havumetsävyöhykkeellä hopeatäplät ovat soiden tyyppilajistoa ja niiden lajimäärä on parhaimmillaan juuri kesäkuussa. Ensimmäiseksi retkikohteeksi valitsin pienen laukaalaisen suon. Onnistuin siellä viime kesänä näkemää elämäni ensimmäisen liitokorennon, joten myös sudenkorentorintamalla odotukset olivat korkealla.

Perillä sää oli puolipilvinen ja mukavan lämmin. Reilu tunti suolla ei tuottanut ensimmäistäkään havaintoa sudenkorennoista. Perhosia sentään näkyi melko hyvin. Metsänrajassa kangasperhoset olivat vielä runsaita. Kylmä alkukesä oli pitänyt ne vielä melko hyväkuntoisinakin. Muutama yksilö ruokaili suokukilla ja tämän onnistuin myös kuvaamaan. Lähikuvauskalusto ja matala kuvakulma perhosen tasolta toi kuvaan kukkia ja samalla tuli todistettua suon hyvä vesitilanne. Itse suolla hopeatäplistä liikkeellä oli ilmeisesti vain rahkahopeatäplä. Toisaalta tämä oli hieno havainto, sillä tämä perhonen on kuin elävä indikaattori. Mikäli laji viihtyy paikalla, on suo erinomaisessa kunnossa eli hyvin luonnontilainen. Rahkahopeatäplä ei kestä ympäristönmuutoksia ja häviää vääjäämättä esim. suon ojittamisen seurauksena muutamassa vuodessa.

Korpilahtelaiselta suolammelta löytyy jo sudenkorentojakin. Ensimmäiset iso- ja pikkulampikorennot ovat lennossa, samoin muutamia keihästytönkorentoja. Pienen kiertelyn jälkeen silmiin osuu myös kesän ensimmäinen kiiltokorento, kun vaskikorennon koiras laskeutuu hetkeksi kuivuneelle suopursulle. Paikalla on aikaisempina vuosina nähty täplälampikorentoja ja karvaukonkorentokin, mutta niitä en ainakaan tällä reissulla löydä. Vuoden ensimmäinen varsinainen hyönteiskuvausretki oli vielä hieman tunnustelevaa touhua. Kuvausrutiinit ovat vielä hieman hakusassa ja kuvasaaliskin jäi melko pieneksi. Kaikki vaatii harjoittelua ja pitkän tauon jälkeen on hyvä aloittaa totuttelu ennen kesän kiivainta kuvaussesonkia. Tilanteen osuessa kohdalle pitää pystyä toimimaan ei vain ihmettelemään ja ihastelemaan, sen voi tehdä sitten myöhemmin kuvia katselemalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.