Tämä kaveri ei kaihda ihmistä: Aja vaikka viereen ja ota täydellinen kuva

Viherpeippo on yksi eniten kantaansa kasvattanut lintulaji viime vuosikymmeninä.

Lajin pesivien parien määrän on arvioitu kaksinkertaistuneen 1970-luvusta. Nykyinen parimäärä lähentelee 300 000. Tämä näkyy myös talvikuukausina. Viherpeiposta oli 2000-luvun alussa tullut yksi runsaimmista talvilinnuistamme.

Menestyksen takaa löytyy monia syitä. Runsastunut talviruokinta, ruusuistutusten yleistyminen ja ilmaston lämpeneminen lienevät tärkeimmät tekijät. Usein luonto säätelee kantojen liikakasvua ja näin kävi viherpeipollekin.

Kesällä 2008 alkoi kantautua tietoja viherpeippojen joukkokuolemista. Kadon syyksi paljastui 2005 Englannista alkanut trikomonoosi-epidemia. Tämä alkueläimen aiheuttama tauti tarttuu helposti juuri viherpeippoihin. Sairastuneen linnun nielu tulehtuu ja nieleminen käy mahdottomaksi. Tauti leviää sairastuneiden lintujen suueritteiden mukana, kun lämpötila pysyttelee plussan puolella. Trikomonoosi ei tartu kovin helposti muihin lintulajeihin.

Yksittäisiä havaintoja on tehty keltasirkuilta ja sairastuneita viherpeippoja saalistaneilta haukoilta. Nisäkkäisiin tai ihmisiin loinen ei lainkaan tartu.

Pahimmat epidemiat koettiin kesinä 2008-09. Epidemian myötä viherpeippojen määrä putosi alle puoleen aiemmasta. Onneksi tilanne on sitten selvästi helpottunut. Parhaiten loinen saadaan kuriin pidättäytymällä kokonaan linnuille tarpeettomasta kesäruokinnasta. Talviruokinta on turvallista aloittaa pakkasten myötä. Ruokintapaikka on hyvä pitää siistinä, jolla ehkäistään muutkin taudit.

Viherpeipon kuvaamisen on mukavinta aloittaa ruusupensaiden tutkiskelulla. Hyvälle paikalle linnut ilmaantuvat varmasti. Ruusunmarjat sisältävät siemeniä ja juuri ne ovat viherpeipon herkkua. Monet ruusukasvustot sijaitsevat teiden varsilla ja paikoitusalueilla. Tämä tekee niistä autolla helposti lähestyttäviksi ja auto toimii samalla mainiona kuvauspiilona.

Ihmisiin ja autoihin tottuneet linnut eivät välttämättä edes tunnu huomaavan koko kuvausta vaan jatkavat touhujaan täysin häiriintymättä. Kuvaaminen kannattaa aloittaa heti pakkasten tultua, sillä viimeistään vuodenvaihteessa ruusujen siemenet on syöty. Viherpeipolle kelpaavat siemenet myös pihlajanmarjoista ja lintulautojen antimet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.