Tämä perhoslaji on saanut nimensä lajinsa kauneudesta

Ohdakeperhosen englanninkielinen nimi on elegantisti painted lady eli vapaasti käännettynä meikattu neito.

Ohdakeperhonen on helposti tunnistettava ja kookas päiväperhonen. Sen siipiväli on yli viisi senttiä. Suomenkielinen nimi tulee lajin toukkien ravintokasvista. Toukat elävät monilla asterikasveilla, mutta suosivat piikikkäitä ja polttavia lajeja eli nokkosia ja ohdakkeita. Britit ovat ottaneet lajin englanninkielisen nimen lähtökohdaksi lajin kauneuden. Nimi onkin elegantisti painted lady eli vapaasti käännettynä meikattu neito.

Alkukesällä Suomeen vaeltavat perhoset eivät ole hehkeimmillään, sillä tuhansien kilometrien vaellus vaatii veronsa. Useimmilla on repaleiset siivet tai vähintäänkin tuoreen yksilön hehkuva väritys on haalistunut. Upeimmat yksilöt ovatkin meillä kehittyneet kesäviipyjät, joiden hehkeys auttaa ymmärtämään englantilaisen nimen taustaa.

Kuvaajan kannalta ohdakeperhonen on kaksijakoinen kohde. Toisaalta pitäisi dokumentoida vaeltajien koettelemuksia, mutta myös tuoreiden perhosten hehku pitäisi saada vangittua. Onneksi ohdakeperhoset ovat melko helposti lähestyttäviä, jotka vierailevat hyvin mielellään kukilla. Mikäli mahdollista, ne näyttävät mieluiten hakeutuvan keltaisille kukille. Alkukesällä suosiossa ovat etenkin voikukat. Syksymmällä maitikoiden ja pietaryrtin ohella kelpaavat myös kaunokit, ohdakkeet ja apilatkin. Useimmiten perhonen ruokailee siivet avoimina, jolloin sen näkee kaikessa komeudessaan. Lajikuvan saamisen ei pitäisi tuottaa ylivoimaisia ongelmia, sillä perhoset eivät ole erityisen arkoja. Kuvaamiseen riittävät siten melko lyhyetkin polttovälit.  Kuvaajan ei kannata tyytyä pelkkään lajikuvaan yläpuolelta, sillä laji on hieno myös siipien alapinnoilta. Molemmin puolin vaaleat siipikuviot saavatkin lajin näyttämään lennossakin vaalean oranssilta.

Lentokuvien ottaminen onkin sitten aivan eri juttu. Täpläperhosten tavoin laji on melko rivakkaliikkeinen. Vaeltajana se on myös nopea ja kestävä lentäjä. Lentokuvaa havittelevan kannattaakin varautua isolla muistikortilla, sillä nyt on laatua haettava määrän kautta. Heti ei kannata masentua vaikka tulokset jättävät toivomisen varaa. Itse ole yrittänyt hyvää lentokuvaa ohdakeperhosesta jo vuosikausia ja paras kuva on tässäkin tapauksessa yhä ottamatta – ja taitaa sellaiseksi jäädäkin.

Sarjan aikaisemmat osat löytyvät osoitteesta: www.ksml.fi/teemat/era-ja-luonto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.