Törmäpääsky

Törmäpääsky on pienin pääskymme. Se muistuttaa hieman räystäspääskyä, mutta sen selkä on ruskea eikä sillä ole valkeaa yläperää. Rinnassa on ruskea vyö.

Keski-Suomen törmäpääskyt pesivät yhdyskunnissa sorakuopissa, joiden törmiin ne kaivavat pesäkolonsa. Kolot saattavat olla jopa metrin syvyisiä. Varsinainen pesä on aivan vaakasuoran kolon perällä.

Keski-Suomessa kolonioita on harvakseltaan ympäriinsä. Suurimmissa yhdyskunnissa on lähes 300 paria, pienissä vain muutama. Keski-Suomessa törmäpääskyn täytyy olla melko uusi tulokas, sillä sopivia hiekkakuoppia ei ole ollut olemassa kauan ja pesimiseen soveltuvat jyrkät jokitörmät puuttuvat.

Linnut saapuvat toukokuun alusta lähtien, kun hyönteisravintoa on riittävästi saatavilla. Saapumisennätys on 29.4. Usein törmäpääskyt saalistavat parvina järvien ja rantaniittyjen yllä. Poikueita varttuu vain yksi kesässä. Syysmuutto alkaa elokuussa ja päättyy syyskuun puoliväliin päästessä. Talvehtimispaikat ovat Afrikassa.

Rinnakkaisnimiä ovat mm. rantapääskynen, multapääskynen ja maapääskynen.



- Ruumiin pituus 13–14 cm

- Pesäyhdyskunnat hiekkakuopissa

- Hyönteissyöjä



Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.