Tavallinen talvilintu

Keltasirkku on yksi tavallisimpia talvilintujamme, mutta jäänyt aivan suotta tiaisten ja punatulkkujen varjoon.

Talvinen keltasirkun koiras on komea näky. Linnun pää ja rinta sekä lähes koko vatsapuoli ovat kirkkaan keltaiset. Naaraat ja nuoret linnut ovat rusehtavampia. Yläperä eli selän ja pyrstön yhtymäkohta on kaikilla laajalti punaruskea.

Nokka on tukeva, mikä kertoo linnun mieltymyksestä siemenravintoon.

Talvisin keltasirkut hakeutuvat parviksi ja vierailevat mielellään myös talviruokintapaikoilla. Erityisen suosittuja ovat paikat, joissa on tarjolla kauraa.

Erityisesti perinteinen kauralyhde talviruokinnalla on keltasirkkujen mieleen. Suurimmat keltasirkkuparvet löytyvätkin maatilojen viljasiilojen lähiympäristöstä.

Keski-Suomen suurimpia keltasirkkuparvia talvehtii Jyväskylän Puuppolassa, jossa on kuluvana talvena parhaimmillaan arvioitu olevan noin 350 lintua. Jämsän Länkipohjassa on havaittu vielä parisataa lintua suurempikin kerääntymä. Suomen suurimmissa parvissa lintuja on ollut vielä tuhatkunta enemmän.

Keltasirkku pesii lähes koko Suomessa, vain tuntureilta laji puuttuu kokonaan. Tiheimmät kannat ovat Etelä-Suomessa.

Nykyarvio kannan koosta on noin miljoona paria. Hulppea määrä on kuitenkin noin kolmannes vähemmän kuin 1970-luvulla. Kantojen taantuminen on yleinen suuntaus peltolintujen parissa.

Onneksi keltasirkku viihtyy pellonreunojen lisäksi myös hakkuilla ja voimalinjoilla, minkä vuoksi sen tulevaisuus vaikuttaa turvatulta.

Keltasirkun pesä on maassa, ja lintu kätkee sen hyvin aluskasvillisuuden joukkoon. Itse pesä on rakennettu kuivista korsista ja pehmustettu juuririhmoilla ja jouhilla.

Munia on puolenkymmentä, ja niitä hautoo lähinnä vain naaras.

Sekä haudonta että pesäpoikasvaihe kestävät noin kaksi viikkoa. Tämän jälkeen emot ruokkivat poikasia vielä pari viikkoa maastossa, minkä jälkeen niiden täytyy tulla toimeen omin neuvoin.

Jotkut parit pesivät kahdesti kesän aikana.

Suomen kannasta suurin osa myös talvehtii meillä. Vain osa lähinnä pohjoisimmista linnuista muuttaa kuitenkin Itämeren eteläosiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.