"Tavoitteen asettaminen antaa kuvaamiselle ryhtiä"

Tavoitteen asettaminen antaa kuvaamiselle ryhtiä. Useinkaan päämäärän savuttamiseen ei ole vain yhtä oikeaa tietä. Otetaan esimerkiksi vaikkapa kuva lentävästä sudenkorennosta. Mikäli lajilla ei ole väliä vaan itse kuva on päämäärä, riittää kuvausaikaa toukokuun lopulta lokakuulle. Parhaat paikat korentojen tavoittamiseen ovat erilaiset rannat. Aktiivisimmillaan sudenkorennot ovat aurinkoisella säällä, sikäli hyvä, että lentokuvat vaativat lyhyitä suljinaikoja.

Itse kuvaamiseen voidaan valita hyvinkin erilaista kalustoa, riippuen siitä minkälainen kuva on tavoitteena. Mikäli objektiiviksi valitaan laajakulma, on mahdollista saada mukaan myös korennon tyypillistä elinympäristöä. Pienehkön kohteen tavoittaminen laajakulmalla vaatii  lyhyttä kuvausetäisyyttä. Käytännössä on päästävä alle puolen metrin päähän kuvauskohteesta, jotta valmiin kuvan pääosassa koreilee sudenkorento. Laajakulmien terävyysalue on melko suuri, josta on nopeasti liikkuvan kohteen kanssa etua.

Perinteiset hyönteiskuvaukseen käytetyt makro-objektiivit ovat noin 100-millisiä. Nämä soveltuvat erinomaisesti myös lentokuvaukseen, mutta terävyysalue jää melko pieneksi. Tarkentamiseen on siten kiinnitettävä erityistä huomiota. Toisaalta pienellä telellä kuvausetäisyys ei ole läheskään yhtä lyhyt kuin laajakulmalla. Sopiva työskentelyetäisyys on alle kaksi metriä.

Sudenkorennot voivat olla arkoja tai lennellä niin kaukana rannasta, ettei kuvaaminen tahdo onnistua. Silloin tarvitaan pitkää polttoväliä. Nopealiikkeisten hyönteisten kuvaaminen pitkällä telellä on haastavaa ja muuten niin suositeltava jalusta tuntuu nyt olevan vain tiellä. Käsivarakuvaus vaatii nopeita suljinaikoja ja suurivalovoimaisilla objektiiveilla myös hyvää kuntoa. Usein helpommin käsiteltävä vaihtoehto onkin keskimittaisen telen varustaminen telejatkeella. Ennakkoon kannattaa varmistaa yhdistelmän tarkennuksen nopea toimivuus, jota telejatke saattaa hidastaa. Useimmissa tapauksissa, kun sudenkorento lekuttaa, kuvausaikaa on vain sekunti tai pari. Tekniikan pitää toimia kuin rasvattu ja kuvia kannattaa ottaa aina, kun mahdollista. Mikäli edes yksi kymmenestä kuvasta on käyttökelpoinen, on kuvaajan syytä olla enemmän kuin tyytyväinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.