Tervapääsky

Tervapääsky on kuin taivaalla kiitävä musta sirppi. Nimestään huolimatta se ei ole sukua pääskyille vaan kuuluu kiitäjiin. Lintuja tavataan runsaasti kaupungeissa mutta myös erämaista. Tervapääskyjen kesäiltojen kirkuna on monille kaupunkilaisille tuttua.

Laji on elintavoiltaan täydellisesti lentämään sopeutunut. Pesät ovat aina korkealla rakennuksissa tai luonnon kolopuissa, joista lintu voi poistua pudottautumalla lentoon.

Ravinto koostuu vain lentävistä hämähäkeistä ja hyönteisistä, joita pyydystetään jopa kilometrin korkeudesta. Tervapääskyt myös nukkuvat lennossa. Aloillaan ne ovat vain pesäkoloissa kerran kesässä. Linnut saapuvat vasta toukokuun loppupuolelta lähtien. Saapumisennätys on 6.5. Syysmuutto Etelä-Afrikkaan tapahtuu yleensä elokuussa.

Rinnakkaisnimiä ovat mm. nahkasiipi, viiro ja tornipääskynen.



- Ruumiin pituus 17–19 cm

- Kolopesijä

- Hyönteissyöjä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.