Tieto on valttia tässäkin asiassa

Kuvaajan on tun­nettava kohteensa, eikä vain ulkonäöltä vaan myös elintavoilta. Tämä luonnonkuvauksen ehkä perimmäisin totuus korostuu erityisesti nisäkkäiden kassa toimittaessa. Lähes poikkeuksetta tulokset ovat suo­raan verrannolliset kohteen tuntemukseen. Parhaat otokset ovat syn­tyneet, kun kuvaaja on onnistunut luomaan luottamuksellisen ja pitkäaikaisen ystävyyssuhteen ruokki­malla ja­/tai seuraa­malla kohdettaan.

Totuttelussa on syytä pukeutua aina samalla tavalla ja liikkua korostetun rauhallisesti. Yksikin äkkinäinen liike voi tehdä kuvaamisen kertaheitolla mahdottomaksi. Kohdetta ei myöskään kannata tuijottaa silmästä silmään, useimmiten nisäkkäät pitävät sitä uhkaavana eleenä. Kulkusuunta on parasta valita siten, ettei eläintä lähestytä suoraan. Kohdetta ei myöskään tule johdatella paikkoihin, mistä sillä ei ole välitön­tä pakenemismahdollisuutta.

Parhaimmillaan kohde hyväksyy kuvaa­jan­sa täysin tasa­vertaiseksi kumppaniksi ja pel­ko väistyy luottamuksen tieltä­. Tämän jälkeen kuvaaminen on suhteellisen vaivatonta, mutta aikaa ja vaivaa tällaiseen totutteluun menee jopa vuosia. Kun on saavuttanut kohteen luottamuksen, on järkevää pyrkiä kuvaamaan mahdollisimman monipuolises­ti, jopa koko elämänkaari.

Kaikkea ei voi eikä ehdi tehdä itse, joten hyvät yhteydet ovat kaikille kuvaajille arvokkaita. Hyviä kontakteja löytyy kollegojen lisäksi myös muiden luontoharrastajien ja metsästäjien joukosta. Eläimetkin ovat kaikki yksilöitä ja vinkki muita luottavaisemmista tai säännöllisesti joillakin paikoilla tavattavista kuvauskohteista on aina tervetullutta tietoa.

Auto piilokojuna toimii monien nisäkkäidenkin kanssa. Ennen auton pysäyttämistä kannattaa ikkuna(t) avata valmiiksi jo vauhdissa, näin vältytään yhdeltä ylimääräiseltä epäilyttävältä toimenpiteeltä. Ikkunat usein peilaavat ja siten niiden avaaminen saattaa herättää turhaa huomiota pysähtymisen jälkeen. Kuvaajan pitää aina muistaa ensisijaisena sääntönä ja ohjeena kuvauskohteiden hyvinvointi ja niiden ehdoilla toimiminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.