Toiminnalliset lähikuvat

Kaikkein haastavimpia ovat toiminnalliset lähikuvat tapahtumista, joita ei niiden pienuuden ja nopeuden takia voi oikein silmin edes havaita. Lentävän hyönteisen siipien asennon näkeminen ei ole luonnossa mahdollista, mutta kuvasta sitä voi tarkastella. Samoin otos ruokailevasta perhosesta rullattavine imukärsineen on varmasti uusi kokemus useimmille. Toiminnallinen lähikuva voi esittää vaikka hyönteisten liikkeitä tai kasvin siemennystä. Helpoin toimintakuva syntyy ehkä ruokailevista hyönteisistä.

Kun tarkennus on kohdallaan, ota heti kuva tai mieluummin lyhyt kuvasarja. Ennen seuraavaa laukaisua kokeile toisenlaista rajausta, jossa kohde ei ole perinteisesti keskellä ruutua. Miellyttävän tasapainon löydyttyä laukaise jälleen. Useiden eri vaihtoehtojen kokeilu parantaa onnistuneen sommittelun hakemista ja lopullisen kuvan voi valita kotona. Monet toimintakuvat ovat onnekkaita sattumia, joten tavallisesti laatua on haettava määrän kautta. Kuvaamalla runsaasti kuvasarjoja on todennäköisempää, että johonkin ruutuun sattuu kaikki kohdalleen. Useimmiten se paras otos löytyy vasta kotona tietokoneruudulta päivän kuvasatoa peratessa. Jotain on saattanut tapahtua juuri kuvasarjan aikana, eikä sitä ole edes ehtinyt paikalla huomata. Filmiaikaan jokainen laukaisu maksoi rahaa, mutta muistikortit eivät käytössä kulu, joten enää tätä ongelmaa ei ole.

Kuvaajan täytyy olla perillä kohteidensa tavoista, jotta tietää, milloin on mahdollisuus saada kuviin jotain erilaista. Kun kohmeinen sudenkorento alkaa värisyttää siipiään, on lentoonlähtö lähellä ja siihen ehtii valmistautua. Toisaalta, kun jäärä levittää peitinsiipensä, olet jo auttamatta myöhässä. Seuraamalla ja tutustumalla kuvauskohteisiin on paremmat mahdollisuudet onnistua myös kuvauksissa ja saada kellekin lajille luonteenomaisia otoksia.