Tutkijat löysivät edullisen keinon poistaa typpeä – Petäjäveden Jämsänvesi hyötyy kokeilusta jo nyt

Luonnon ymmärtäminen tuo uusia ratkaisuja vesihuoltotekniikkaan. Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen uusin tutkimus löysi keinon vähentää jäteveden typpikuormaa matkimalla luonnon omaa toimintaa. Petäjäveden Jämsänvesi hyötyy jo kokeilusta.

– Pienille ja keskisuurille jätevedenpuhdistamoille tulee kokonaistypen poistovaatimus kalliiksi. Vuoden kestäneiden kokeilujen tulokset Keuruulla ja Petäjävedellä olivat hyvin rohkaisevat. Puhdistamolähtöinen toteutus Petäjävedellä maksoi vain muutamia tuhansia euroja. Menetelmän voisi ottaa käyttöön lähes kaikilla Keski-Suomen puhdistamoilla, uskoo tutkija Sanni Aalto Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.

Tutkijat hyödynsivät vesistöjen mikrobien ekosysteemipalvelua. Tavallisesti jätevesi sekoittuu vesipatsaaseen, jolloin pohjasedimentin mikrobit eivät pääse hyödyntämään sen sisältämää nitraattia. Tutkijat ohjasivat jäteveden diffuusoriputken avulla järven pohjaan mikrobien saataville. Putket sijoitettiin puhdistamojen purkuputkien päähän Jämsänvedessä Petäjävedellä ja Keurusselkään Keuruulla.

– Jäteveden purkautuminen putkesta satojen pienten reikien kautta lisäsi jäteveden määrää, kasvatti sen kosketuspinta-alaa järven pohjalla ja toi jäteveden pohjasedimentin mikrobien saataville ympäri vuoden. Tämä muutti olosuhteita pohjassa asuville typenpoistajamikrobeille suotuisammaksi. Tämä lisäsi niiden aktiivisuutta, sanoo Aalto.

Tulokset olivat hyvin lupaavat, ja Petäjävedellä putki jää käyttöön. Keuruulla se lupateknisten syiden takia piti purkaa. Diffuusoriputki lisäsi typenpoistajamikrobien aktiivisuutta ja jopa kaksinkertaisti tutkimusalueen typenpoiston.

– Tuon lisäksi tuloksissa on erityisen tärkeää, että putki ei lisännyt haitallisen kasvihuonekaasu ilokaasun tuotantoa tai vesistöjä rehevöittävän ammoniumtypen määrää. Pohjan mikrobit voivat poistaa 3–10 prosenttia saapuvasta jäteveden nitraattitypestä. Poistoteho oli suurin talvella ja kesällä, summaa tutkija Sanni Aalto

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Water Research -lehdessä maaliskuun lopulla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .