Tyyliniekka vailla vertaa

Huhtitoukokuussa uiveloita nähdään kevätmuutolla keskisuomalaisillakin järvillä.

Keväällä lintukoiraat ovat komeimmillaan. Juhlapuvussa koreilevat koiraat pyrkivät herättämään naaraiden kiinnostuksen pesimäkauden alkaessa. Kaikille ei riitä kumppania, joten ulkonäköön kannattaa satsata. Naaraat tekevät omat valintansa, mutta ihmisillekin riittää ihasteltavaa.

Useimmilla vesilinnuilla koiraiden ja naaraiden ero ulkonäössä on melkoinen. Makuasioista voi aina kiistellä, mutta oma suosikkini on uivelo. Koiras on pelkistetyssä tyylissään vesilintujen ehdotonta aatelia. Lähes valkoisessa höyhenpuvussa on koristeena musta nokkatäplä, niskajuova ja viiruja selkäpuolella. Lennossa se vaikuttaa tummemmalta, sillä siivet ovat osin mustat. Upea ilmestys, joka on kuitenkin melko hankalasti kuvattavissa.

Uivelo on erämaalintu ja harvinaisuutensa takia myös täysin rauhoitettu. Siitä huolimatta se on kiusallisen arka. Kevätmuutolla, huhti-toukokuussa, lintuja nähdään keskisuomalaisillakin järvillä. Uivelot esiintyvät yleensä pareittain tai korkeintaan muutamien lintujen parvina. Sulissa ne hakeutuvat useimmiten mahdollisimman kauas rannasta, aivan jään reunaan. Useimmat pakenevat avoimesti lähestyvää ihmistä jo sadan metrin päästä.

Autolla pääsee vain harvoin kovin lähelle sulapaikkoja ja silloinkin kulkuneuvon pysähtyminen saa linnut epäluuloisiksi. Aran ja varovaisen linnun kuvaaminen onnistuukin parhaiten piilosta. Uivelot vain ilmestyvät suliin epäsäännöllisesti tai ainakin turhan kauaksi rannasta. Uutterimmat kuvaajat ovat ottaneet käyttöön kelluvat ja liikuteltavat piilot. Osa käyttää peiteltyjä veneitä, mutta myös kuivapuvussa kahlaamista ja kameran kelluttamista lautalla on kokeiltu. Kuusamon seudulta löytyy yksi luontomatkailuyrittäjä, joka järjestää vuokrattavia piilokojuja uivelon kuvauksiin.

Uivelon syysmuutto osuu loka-joulukuulle. Syksyisin linnut viihtyvät hieman paremmin pienissä ryhmissä. Etelä-Suomessa niitä kerääntyy sopiville järville melko säännöllisesti jopa kymmenittäin. Silloin kaikki linnut ovat ulkonäöltään naaraiden kaltaisia. Koiras sulkii itsensä uuteen juhlapukuun taas seuraavaan kevääseen mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.