Välillä tarvitaan tukea

Uutta tekniikkaa edustavat kuvanvakaimella varustetut objektiivit, jotka parantavat merkittävästi mahdollisuuksia käsivaralta kuvattaessa. Teräviä kuvia käsivaralla -sääntönä on pidetty suljinaikaa, joka sekunnin osina vastaa vähintään objektiivin polttoväliä. Valmistajat lupaavat vakaimen mahdollistavan kolmesta neljään aukkoa hitaammat suljinajat käsivarakuvauksessa. Kun vakainta käyttää jalustan kanssa, yhdistelmän toimivuus kannattaa varmistaa käyttöohjeesta. Kaikki yhdistelmät eivät toimi ja joskus vakain tulee kytkeä pois päältä.

Olipa käytettävissä olevan pitkän putken valovoima mikä tahansa, ja sisältyypä järjestelmään vakain tai ei, terävää lopputulosta nämä ominaisuudet eivät vielä takaa. Kunnollisen jalustan hankinta on lintukuvaajalle jopa tärkeämpi asia kuin objektiivin valinta. Valitettavasti jalustoihin pätee vain yksi nyrkkisääntö: mitä painavampi, sitä tukevampi. Hieman säröä tähän vanhaan viisauteen tuovat uudet hiilikuitujalustat, jotka ovat tukevia mutta suhteellisen kevyitä.

Jalustoissa kinopääksi kutsutaan kiinnitysalustaa, jossa vaaka- ja pystysäädöt voi tehdä erikseen. Kuulapolvessa kaikki suunnat saa puolestaan säädettyä yhdestä vivusta. Tarjolla on myös eräänlaisia kiikkumalleja, jotka ovat liikkuvuutensa ansiosta monien suosikkeja. Koska makuasioista ei kannata kiistellä, jokaisen lienee parasta valita itse mieleisensä ratkaisu.

Yksi käyttökelpoinen väline on yksijalkajalusta, mutta usein apua löytää myös kuvauspaikalta. Tukeva puu tai kivi saattaa riittää pitämään kameraa paikallaan. Tärkeintä on kuitenkin muistaa kuvata aina sopivan tilaisuuden tullen. Kun kohdalle osuu jotain ainutlaatuista, paras varustus on juuri se, mikä on kuvausvalmiina.

Keskisuomalaisen verkkopalvelun Luonto kuvaan -osiosta löydät luontokuvausohjeita jaoteltuna neljään eri osa-alueeseen; lintu-, lähi-, maisema- ja nisäkäskuvaukseen. Käsittelyssä on aina jokin luontokuvauksen yksityiskohta ja siihen liittyvä kuva teknisine tietoineen. Osioon ilmestyy uusia ohjeita viikoittain. Sarjan kirjoittajana tietojaan ja kokemuksiaan jakaa ammatikseen luontoa kuvaava keskisuomalainen Jussi Murtosaari. Sarja ilmestyy Keskisuomalaisen painetussa lehdessä lauantaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.