Varhainen mehiläishaukka ehti niukasti Joutsaan Tornien taistoon

Tornien taistossa eli BirdLife Suomen järjestämässä leikkimielisessä lintulajien bongaamiskilpailussa paras keskisuomalaistorni oli Joutsan Keskisenlammella, joka jäi muutamalla lajilla Karstulan Isokorppisesta. Isokorppisen torni havaitsi 88 lajia ja Keskisenlammen 84.

Valtakunnalliseksi voittajatorniksi nousi Kristiinankaupungissa sijaitseva Siipyyn torni. Sen suojissa Siipyyn Siipiveikot ja Skaftung Nature -joukkueet bongasivat 116 lajia.

Karstulan Humpissa sijaitsevassa Iso-Korppisen lintutornissa tornissa bongasivat Defenders of The Crown -joukkueessa Santtu Ahlman, Antti Ihantola, Heikki Lehisalo, Matias Mäkinen ja Esko Sorvali. Nelikko värjötteli ensimmäiset kolme tuntia luoteisessa tuulessa, sumusateessa ja yhden plusasteen ilmassa. Loppupäivä sujui muutamassa asteessa, pilvipoudassa ja edelleen kylmässä luoteistuulessa. Lajeja kertyi 88 ja nelikon parhaiksi nostamat lajit olivat Tundrahanhi sekä lyhytnokkahanhi. Torni oli valtakunnallisesti sijalla 54.

Joutsalaisessa Keskisenlammen lintutornissa oli yhtä hyytävää Pinnankiristäjien joukkueella. Tuuli puhalsi Kimmo Olkion, Pessi Lyyran, Jouko Olkion, Tommi Parikan ja Pekka Sundellin naamoihin häijysti pohjoisen puolelta ja viisi tuntia vierähti bongareiden värjötellessä tuulen hyydyttäessä muuton lähes täysin. Hyönteissyöjiä oli todella vähän liikkeellä. Päivän lämpeni kello 10:n jälkeen ja muuttoakin alkoi vähänlaisesti näkyä.

– Olosuhteisiin nähden tunnistamamme 84 lajia oli hyvä määrä ja jäi vain parin lajin verran kahdesti saavuttamastamme ennätyksestä. Pinnankiristäjät on varsin vakiintunut ryhmä keskenään toimeen tulevia kavereita, kertoo Kimmo Olkio.

Torni löytyy sijalta 63. Olkion mukaan yleiset lajit ovat tornikisassa usein vaikeita havaita. Pinnankiristäjätkin näkivät vain yhden harmaalokin ja tunnistivat vain yhden viherpeipon. Hömö- ja kuusitiaiset sekä varpushaukka loistivat poissaolollaan.

– Parhaiksi lajeiksi nostimme heinätavin ja haarahaukan. Havaitsimme myös mehiläishaukan, ja se on kyllä aikaisimpia havaintoja tästä lajista. Ihan viime hetkellä havaitsimme hernekertun, toteaa Olkio.

Jämsän Alhojärven tornissa lintuja bongasivat Alhojärvi-joukkueessa Jirka Lahtinen, Pekka Kyllönen, Leo Lindroos, Rauno Pitkäniemi ja Keijo Vesanen. Havaintoja kertyi 75 lajista ja sijoitus valtakunnan listalla oli sija 104. Ryhmä nosti parhaiksi lajeiksi räyskän ja pikkulepinkäisen.

Kilpailussa lintutornista pyritään havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia kahdeksassa tunnissa. Samalla tehdään lintuharrastusta tunnetuksi ja osallistumismaksuilla kerätään varoja linnustonsuojeluun. Tornien taisto järjestetään vuosittain toukokuun alussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .