Viitakerttunen

Viitakerttunen on vaatimattoman näköinen. Sen erottaminen luhtakerttusesta on hyvin vaikeaa. Laulajina lajit ovat Suomen parhaita, ja äänestä lajien erottaminenkin on helpompaa. Viitakerttunen toistaa samaa aihetta muutaman kerran ja vaihtaa sitten aihetta, kun taas luhtakerttunen vaihtaa aiheita alinomaan. Laulun aiheet ovat osittain yksilöllisiä ja sisältävät matkintaa monista eri lajeista, joista osaa on kuultu talvehtimispaikoilla. Molemmat lajit ovat yölaulajia. Parhaat konsertit ovat vasta hämärissä.

Viitakerttuset muuttavat meille kaakosta, luhtakerttuset etelästä. Lajit pesivät Keski-Suomessa ja viihtyvät pensaikkoisilla niityillä ja viljelysten reunoilla. Viita- ja luhtakerttusten määrä vaihtelee vuosittain riippuen muuttoajan sääoloista. Lämpiminä kesinä lintuja on monin paikoin, mutta kylminä vain muutamia.

Lajit ovat hyönteissyöjiä ja saapuvat vasta toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa. Viitakerttusen saapumisennätys on 21.5. Syysmuutto päättyy jo elokuussa. Molemmat lajit pesivät matalalla pensaissa. Poikueita on yksi kesässä. Talven viitakerttuset ovat Intian suunnalla, luhtakerttuset Afrikassa.

- Ruumiin pituus 13–15 cm

- Pesä matalassa pensaassa

- Hyönteissyöjä, loistava yölaulaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.