Alkoholi voi aiheuttaa nuhaa ja nokkosihottumaa – oletko yliherkkä juomiselle?

Nuhaa, punoittavia poskia, nokkosihottumaa ja päänsärkyä? Alkoholi aiheuttaa kaikkia näitä ja joskus vakavampiakin yliherkkyys- ja allergiaoireita. Kyse on erittäin harvoin allergiasta itse alkoholia eli etanolia kohtaan, vaan oireiden syynä on jokin alkoholijuoman sisältämä ainesosa.

Varsinaisia allergioita aiheuttavat alkoholin sisältämät viljat, maitoproteiini ja punaiset väriaineet.

Alkoholijuoman aiheuttama yliherkkyysreaktiot vaihtelevat lievistä vakaviin, jopa hengenvaarallisiin anafylaktisiin reaktioihin. Suomessa sattui reilut kymmenen vuotta sitten tapaus, jossa vakavasti maidolle allerginen ihminen joi vahingossa kulauksen maitoa sisältänyttä valkovenäläinen-drinkkiä ja kuoli.

– Pelkästään allergianäkökulmasta katsottuna paras juoma on kirkas viina, vertaa asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, Iho- ja Astmaliitosta.

Kyselyjä alkoholin aiheuttamista yliherkkyysreaktioista tulee liittoon hyvin vähän. Myöskään lääkäriä ne eivät juurikaan työllistä.

– Aika harvoin niihin törmää. Niihin ei tarvitse lääkärinä ottaa kantaa, sillä jos alkoholi aiheuttaa yliherkkyyksiä, aina voi olla juomatta, toteaa A-klinikkasäätiön päihdesairaalan ylilääkäri Margareeta Häkkinen.

 

Monille tutut oireet eli äkillinen punoitus (niin sanottu flush-reaktio) ja viinipäänsärky eivät ole allergioita vaan yliherkkyysreaktioita.

– Kummankaan syytä ei varmaksi tiedetä, mutta erilaisia näkemyksiä on useita, Vuorenmaa toteaa.

Pieni punastuminen alkoholin juomisen yhteydessä on normaalia, sillä alkoholi laajentaa kasvojen pintaverisuonia. Varsinainen flush-reaktio on laajempi, muutaman kymmenen minuuttia kestävä punoitus kasvoissa ja kaulalla. Sille on haettu selitystä esimerkiksi asetaldehydistä, joka on alkoholin aineenvaihduntatuote.

– Silloin syynä voi olla geenimuunnos. Sen myötä elimistöön kertyy alkoholin palaessa suuria määriä asetaldehydiä, joka aiheuttaa ihon punottamista ja myös sydämen tykytystä. Tätä geenivirhettä esiintyy erityisesti Aasiassa, Häkkinen sanoo.

Punoitus alkoholinkäytön yhteydessä voi myös liittyä esimerkiksi ruusufinnitaipumukseen, vaihdevuosiin, perinnölliseen punoitusherkkyyteen ja jännittämiseen sosiaalisissa tilanteissa. Syynä voi olla myös lääkkeet, kuten beetasalpaaja.

Atooppisen ihottuman hoitoon käytetty takrolimuusivoide lisää punoitusoireilua noin kuudella prosentilla potilaista.

Myös eräät antibiootit ja sienilääkkeet voivat aiheuttaa alkoholin kanssa ihon punoitusta ja muita antabus-reaktion oireita, kuten huimausta, päänsärkyä, pahoinvointia ja sydämen tykytystä.

– Siksi kaikkea alkoholia kannattaa välttää esimerkiksi antibioottikuurin aikana, jos tästä lääkitysohjeessa sanotaan, Häkkinen muistuttaa.

 

Jopa yhdestä viinilasillisesta tulevan päänsäryn aiheuttajaksi on epäilty niin puna- kuin valkoviiniä, eri rypälelajikkeita ja jopa punaisten viinirypäleiden kuoria. Syytä on etsitty myös esimerkiksi viinin säilömiseen käytetystä sulfiitista ja muista rikkiyhdisteistä sekä viinien sisältämistä tanniineista ja histamiinista.

Joidenkin tutkijoiden mukaan viinipäänsärky voi olla jopa opittu refleksi, joka johtuisi kerran koetusta voimakkaasta viinikrapulasta.

– Todennäköisin selitys liittyy viinin sisältämiin lisäaineisiin, Häkkinen toteaa.

Juomissa voi olla myös ympäristösaasteina niihin kulkeutuneita raskasmetalleja tai rypäleistä juomaan tulleita torjunta-aineita. Molemmat aineryhmät saattavat aiheuttaa yliherkkyysreaktioita.

Kovassa päänsäryssä voi olla kyse myös alkoholin laukaisemasta migreenikohtauksesta.

– Silloin on tosin ihan sama mitä alkoholia on juonut, Häkkinen sanoo.

 

Alkoholi vaikuttaa moniin sairauksiin ja yliherkkyyksiin mutkan kautta. Esimerkiksi astman oireet saattavat pahentua, kun krapulainen lähtee hikilenkille.

– Elimistön voimakas rasittaminen pahentaa oireita, ja siitähän krapulassa on kyse. Kun alkoholi poistuu elimistöstä, aivot ja koko keho ovat stressitilassa, Häkkinen sanoo.

 

Lähteinä myös esimerkiksi Ihotautien erikoislääkäri Matti Hannukselan artikkeli Lääkärikirja Duodecimissa sekä Alkon ”Lisä- ja vierasaineet alkoholijuomissa sekä yliherkkyys” -opas

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .