Eiran sairaala: Näin pärjäät kaamoksen pimeässä

Kuusi asiantuntijavinkkiä parempaan uneen.

Jos nukahtaminen ja aikaiset aamut ovat olleet haastavia jo nyt, niin todennäköisesti ongelmat pahenevat pimeyden ja myös kellojen siirron myötä, Eiran sairaala ennakoi.

Eira Uniklinikan unihoitajan vinkeillä voit selvitä paremmin pimeästä kaudesta.

– Nukkumistamme säätelee kaksi rinnakkaista järjestelmää. Toinen on sisäinen kello, joka rytmittää vuorokauden aikaisia toimintojamme ja siihen vaikuttavat pimeys ja valo. Toinen nukkumistamme ohjaava järjestelmä on ns. unipaine. Unipaine kasvaa valvomisen ja aktiivisen elämän myötä ja helpottaa nukkumalla. Lisäksi nukahtamiseen ja unessa pysymiseen vaikuttaa kykymme rentoutua, kertoo Eira Uniklinikan sairaanhoitaja Kati Sundholm.

Kuusi vinkkiä pimeään kauteen

1. Pidä huolta säännöllisestä vuorokausirytmistä. Pyri heräämään ja menemään nukkumaan aina samaan aikaan, myös vapaapäivinä. Noudata säännöllistä rytmiä myös päivällä mahdollisuuksien mukaan.

2. Älä vietä sängyssä turhaa aikaa, vaan nouse heti ylös herätyskellon soitua ja laita valot päälle. Voit kokeilla myös kirkasvalohoitoa heti aamusta.

3. Kerää päivän aikana riittävästi unipainetta olemalla aktiivinen. Herää ajoissa aamuisin, vaikka illalla nukahtaminen olisi venynyt.

4. Harrasta liikuntaa ja syö terveellisesti. Lepää, jos olet sairas.

5. Alkoholi, kofeiini, nikotiini ja energiajuomat voivat auttaa hetkellisesti, mutta heikentävät unen laatua.

6. Illalla riittää hämärämpi valaistus ja rauhallisempi tahti. Rentoutusharjoitukset sekä esim. lämmin suihku tai sauna auttavat nukkumaan valmistautumisessa.

– Oman kehon väsymystä ja uneliaisuutta kannattaa kuunnella. Jos laiminlyömme kehomme signaaleja toistuvasti, saattaa unen säätelyjärjestelmämme häiriintyä. Pitkään jatkuneet univaikeudet ovat varsin yleisiä ja ne tulisi aina selvittää. Uniongelmien hoidossa suositaan nykyään lääkkeettömiä hoitoja, joskus toki lyhytaikainen lääkityskin voi olla perusteltu, kertoo Kati Sundholm.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.