Eläinlääkäriasemat kartoittavat jo laitteistoaan – tarvittaessa voidaan käyttää ihmisten tehohoidossa

Eläinlääkäriasema Evidensia, Yliopistollinen eläinsairaala ja muut alan toimijat ovat alkaneet selvittää, mitkä eläinpuolen laitteet olisivat käytettävissä myös ihmisten tehohoidossa. Niitä voitaisiin käyttää eläinten sijaan ihmisten hoitoon, mikäli koronaepidemia kärjistyy.

Tiedot sopivista laitteista kootaan ja välitetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

Yksin Evidensialla on Suomessa 40 klinikkaa. Pelkästään Uudellamaalla yrityksen klinikoilla on kahdeksan suoraan ihmisten ventilaattorihoitoon soveltuvaa anestesiatyöasemaa valvontamonitoreineen.

Lääkkeiden ja nesteiden tarkkuusannosteluun tarkoitettuja laitteita on kymmeniä. Lisäksi eläinlääkäriasemat selvittävät, voidaanko tavanomaisempia eläinsairaaloiden laitteita käyttää ihmisten hoidossa.

Eläinanestesiologian dosentti Juhana Honkavaara Evidensia Tammistosta kertoo tiedotteessa, että mahdollisiin laiteluovutuksiin varaudutaan jo etukäteen.

– Jos viranomaisilta tulee laiteluovutuksia koskeva pyyntö tai määräys, logistiset viiveet käyttöönotossa jäisivät mahdollisimman lyhyiksi, Honkavaara toteaa.

Osana valmiuslain käyttöönottoa hallitus antoi eilen asetuksen, jonka mukaan terveydenhuollon koulutusta saaneita voidaan koko maassa tarvittaessa velvoittaa työskentelemään terveydenhuollossa.

Evidensian klinikoilla ja eläinsairaaloissa työskentelee monia eläinlääkinnän ammattilaisia, joilla on myös ihmisten terveydenhuollon koulutus ja jotka ovat aiemmin työskennelleet esimerkiksi sairaanhoitajina, lähihoitajina tai fysioterapeutteina.

– Toivomme tietysti, ettei tilanne koskaan kriisiydy niin, että ammattilaisiimme tai laitteisiimme todella jouduttaisiin turvautumaan. On kuitenkin erittäin tärkeää, että koko eläinlääkinnän kenttä voi mahdollisuuksien mukaan tukea terveydenhuoltoa, sanoo Evidensian varatoimitusjohtaja, eläinlääketieteellinen johtaja Anssi Tast.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Hyvinvointi

Asiantuntijat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä: parisuhteet kärsivät, kun älylaitteesta tulee kolmas pyörä – "Toinen vain somettaa, seksielämäkin hiljenee"

Koronakriisi voi kurittaa erityisesti nuoria aikuisia – "Osa ihmisistä kieltää ongelmat", sanoo pääekonomisti Henna Mikkonen

Lievitätkö koronastressiä herkuilla? Stressisyömisen voi panna kuriin ja tilalle keksiä terveellisempiä vaihtoehtoja

Vahvista keuhkoja hengittämällä – yksinkertaisen harjoituksen voi tehdä vaikka ulkoilun lomassa

Pieni näyttö ja huono työasento rasittavat etätyöläisen silmiä – katso optikon vinkit kotona työskentelyyn ja silmäjumppaan

Kärsivällisyys voi olla koetuksella, jos joutuu neuvomaan iäkästä omaista digilaitteiden käytössä etäisyyden päästä – "Ne, jotka haluavat oppia uutta, voittavat"

Tämän verran sinun on käveltävä päivittäin, jos haluat pidentää elinikääsi

Lähes jokaisen kuulo heikkenee ikääntyessä, näistä merkeistä aleneman tunnistaa – Eila, 64: "Kuulolaitteessa ei ole mitään noloa"

Eläinlääkäriasemat kartoittavat jo laitteistoaan – tarvittaessa voidaan käyttää ihmisten tehohoidossa

Älylaitteet aiheuttavat ongelmia parisuhteeseen – Kerro kokemuksistasi kyselyssä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.