Ennen Ritva Viitala, 54, joutui jännittämään pissavahinkoja ja kävi kolmesti yössä vessassa – ”On ihan uskomatonta, miten rakko voikin ottaa vallan!”

Ritva Viitala, 54, oli tulossa töistä pyörällä kotiin valkoiset housut jalassaan, kun pissat menivät housuun. Häpeä oli sanoinkuvaamaton. Eihän aikuinen laske alleen keskellä katua.

– Ajattelin, että apua, kaikki näkevät, hän muistelee muutaman vuoden takaista tapausta.

Kerran pissavahinko sattui ystävättären häissä. Myös ulkomaanmatkoilla ja julkisessa liikenteessä kulkiessaan Viitala on joutunut jännittämään lukuisia kertoja, pääseekö ajoissa vessaan.

Vahingon pelossa Viitala rajoitti juomista. Hän ei juonut kello 14 jälkeen mitään, jos vessaan pääseminen loppupäivästä oli yhtään epävarmaa.

Öisin vessassa piti käydä kolmesti.

Viitala kärsi yliaktiivisesta rakosta. Nyt vaiva on saatu hallintaan lääkityksellä ja fysioterapialla, ja hän pystyy taas elämään normaalisti.

– On ihan uskomatonta, miten rakko voikin ottaa vallan!

 

Ensimmäiset oireet Viitala havaitsi jo 7–8 vuotta sitten. Hän muistaa miettineensä, että kaikki ei ehkä ole ihan kunnossa, kun koiraa lenkittäessä pitää käydä itsekin puskassa pissalla.

– Sitten alkoi semmoinen, että saman tien piti päästä vessaan, kun tuli hätä.

Viitala kertoo olleensa aina ahkera käymään vessassa – äitinsä oppien mukaisesti. Kun pissahädälle kiirehtiminen alkoi haitata arkielämää, Viitala ryhtyi etsimään tietoa netistä. Verkkosivuja selattuaan hän arveli, että kyse saattaa olla yliaktiivisesta rakosta ja varasi ajan gynekologille.

Viitalalla todettiin pieni tulehdus ja ohentuneet limakalvot, jotka voivat aiheuttaa virtsaamisvaivoja. Viitala on liikunnallinen, joten lantionpohjan lihaksisto oli kunnossa.

Viitala kävi myös urologin vastaanotolla, jossa mitattiin rakon tilavuus. Kun se todettiin normaaliksi, diagnoosiksi varmistui yliaktiivinen rakko.

Viitala sai lääkityksen ja lähetteen fysioterapiaan, jonka osuutta hän pitää erittäin merkittävänä hoidossa. Fysioterapeutin neuvoilla Viitala on esimerkiksi pystynyt vähentämään yölliset vessakäynnit yhteen. Siihen ei lopulta tarvittu kuin tahdonvoimaa.

– Kun rakko ilmoitti hädästä, päätin, etten mene vessaan, koska ei tarvitse. Rakko oppi tosi nopeasti.

 

Yliaktiivinen rakko voi rajoittaa elämää paljonkin. Kynnys lähteä asioille tai ihmisten pariin voi nousta korkeaksi, kun joutuu jännittämään, ehtiikö ajoissa vessaan.

Noin 17 prosentilla yli 40-vuotiaista on yliaktiivinen rakko. Vaiva on yhtä yleinen miehillä ja naisilla.

Rakon yliaktiivisuusoireiden syytä ei aina saada selville, mutta siihen vaikuttavat monet tekijät. Vessassakäynti tiuhaan tai ”varmuuden vuoksi” voi totuttaa virtsarakon tähän huonoon tapaan. Jatkuva tyhjentyminen pienentää rakkoa.

Myös hyvin runsas juominen totuttaa rakon tiheään tyhjentämiseen.

Syynä rakon yliaktiivisuuteen voi olla myös aivojen ja virtsarakon välisen hermostollisen säätelyn häiriö. Tällöin rakko supistuu useammin kuin sen pitäisi riippumatta siitä, paljonko rakossa on virtsaa. Rakko ei pysty rentoutumaan vaan muuttuu yliaktiiviseksi, minkä vuoksi se saattaa lähettää signaaleja virtsaamistarpeesta, vaikka olisit juuri käynyt vessassa.

Miehillä eturauhasen sairaudet voivat ilmetä samantyyppisin oirein kuin yliaktiivinen rakko.

Lisääntynyt virtsaamisen tarve on monen sairauden oire, joten on tärkeää, että muut sairaudet poissuljetaan ennen kuin yliaktiivisen rakon hoito aloitetaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .