Euroopan kemikaalivirasto tutkii tatuointimusteet

Tiedon keruu on suunnattu erityisesti tatuointivärejä ja pysyviä meikkejä käyttäville yrityksille, valmistajille, maahantuojille, jakelijoille ja vähittäiskauppiaille.

Helsingissä toimiva EU:n Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) kerää näyttöä vaarallisista aineista tatuointiväreissä ja pysyvissä meikeissä.

– Tatuointimusteet ja pysyvät meikit voivat sisältää vaarallisia aineita, esimerkiksi aineita, jotka aiheuttavat allergioita, syöpää tai muita haitallisia terveysvaikutuksia. EU:n kosmetiikkalainsäädännön mukaan terveydelle vaarallisia aineita ei saa käyttää kosmetiikkavalmisteissa, mutta niitä ei ole kielletty tatuointiväreissä tai pysyvissä meikeissä.

Euroopan komissio on pyytänyt kemikaalivirastoa arvioimaan tatuointiväreissä ja pysyvissä meikeissä käytettävien aineiden terveysriskejä ja tutkimaan, tarvitaanko näille EU-laajuinen rajoitus.

Tiedon keruu on suunnattu erityisesti tatuointivärejä ja pysyviä meikkejä käyttäville yrityksille, valmistajille, maahantuojille, jakelijoille ja vähittäiskauppiaille. Alan järjestöt, kuluttajajärjestöt, jäsenvaltioiden viranomaiset ja muut, joilla on aiheeseen liittyviä tietoja, voivat myös lähettää tietonsa ECHA:lle.

– Mahdollinen rajoitus ei koske tatuointia tai tatuointipalveluita, vaan tarkoituksena on varmistaa, että EU:n alueella käytetyt tatuointimusteet ja meikit ovat turvallisia, Kemikaalivirasto korostaa.

Tiedon keruu päättyy 23. marraskuuta tänä vuonna.

Lähde: Euroopan kemikaalivirasto