HS: Tähän aikaan nukkuminen on parasta, mutta monelle se ei ole mahdollista

Mieluummin aikaisin nukkumaan ja aikaisin ylös kuin myöhään nukkumaan ja myöhään ylös, tunnettu unitutkija sanoo Helsingin Sanomille.

Yöunien paras ja virkistävin vaihe on unien ensimmäisen kolmanneksen aikana. Aiemmin uskottiin, että aamuyön rem-uni eli nopeaa silmien liikettä sisältävä uni olisi parasta, mutta uskomus on osoittautunut vääräksi, Helsingin Sanomien haastattelema Helsingin yliopiston dosentti Markku Partinen kertoo.

Kahdeksan tunnin yöunien tärkeintä aikaa ovat siis ensimmäiset kaksi ja puoli tuntia, eivät myöhemmät tunnit.

Parhaita kahta ja puolta tuntia ei voi kuitenkaan nukkua koska tahansa. Unilääketieteeseen erikoistuneen Partisen mukaan nukkumaan pitää mennä kello 22: ja 23:n välillä, mahdollisesti 22:n ja puolenyön välillä. Tätä myöhemmin nukkumaan käyvät eivät välttämättä pääse syvään uneen, eikä uni virkistä.

– On parempi mennä aikaisin nukkumaan ja myös herätä aikaisin kuin mennä myöhään nukkumaan ja nukkua aamulla pitkään, Partinen sanoo Helsingin Sanomille.

Kaikille tällainen unirytmi ei kuitenkaan ole mahdollinen. Esimerkiksi vuorotyötä tekevät saattavat menettää parhaan unen jakson yöuniensa alusta.

Lähde: Helsingin Sanomat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.