HS: Tähän aikaan nukkuminen on parasta, mutta monelle se ei ole mahdollista

Mieluummin aikaisin nukkumaan ja aikaisin ylös kuin myöhään nukkumaan ja myöhään ylös, tunnettu unitutkija sanoo Helsingin Sanomille.

Yöunien paras ja virkistävin vaihe on unien ensimmäisen kolmanneksen aikana. Aiemmin uskottiin, että aamuyön rem-uni eli nopeaa silmien liikettä sisältävä uni olisi parasta, mutta uskomus on osoittautunut vääräksi, Helsingin Sanomien haastattelema Helsingin yliopiston dosentti Markku Partinen kertoo.

Kahdeksan tunnin yöunien tärkeintä aikaa ovat siis ensimmäiset kaksi ja puoli tuntia, eivät myöhemmät tunnit.

Parhaita kahta ja puolta tuntia ei voi kuitenkaan nukkua koska tahansa. Unilääketieteeseen erikoistuneen Partisen mukaan nukkumaan pitää mennä kello 22: ja 23:n välillä, mahdollisesti 22:n ja puolenyön välillä. Tätä myöhemmin nukkumaan käyvät eivät välttämättä pääse syvään uneen, eikä uni virkistä.

– On parempi mennä aikaisin nukkumaan ja myös herätä aikaisin kuin mennä myöhään nukkumaan ja nukkua aamulla pitkään, Partinen sanoo Helsingin Sanomille.

Kaikille tällainen unirytmi ei kuitenkaan ole mahdollinen. Esimerkiksi vuorotyötä tekevät saattavat menettää parhaan unen jakson yöuniensa alusta.

Lähde: Helsingin Sanomat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Hyvinvointi

Onko myönteinen ajattelu hyvän ja menestyksekkään elämän tae? Asiantuntijoilla erilaisia näkemyksiä: "Tämä on itsepetosta", "positiiviset tunteet laajentavat ajatteluamme"

Taksikuski unohti nukkuvan asiakkaan takapenkille ja ajoi auton talliin – lue tämä ja 24 muuta lukijoiden hajamielisyystarinaa täältä

Kommentti: Äitini varasti poliisin auton

Tiina Meriläinen, 41, sai selityksen sille, miksi hän unohtelee ja mokailee – "Helpotti kuulla, ettei kyse ole vain huolimattomuudestani"

"Jätä kahvi kesken, sinulle tulee maksa" – puhelu hautajaisissa muutti yrittäjä Pertti Tuomisen, 67, elämän

Oletko sinä se, jolle sattuu ja tapahtuu, koska olet niin hajamielinen? – Vastaa kyselyymme ja kerro, millaisiin tilanteisiin olet joutunut

Oletko tunnollinen työntekijä? Asiantuntijat vinkkaavat, miten stressiä voi helpottaa lomaa edeltävillä viikoilla: "Täydellisyyden tavoittelusta luovuttava"

Yhdysvaltalainen tutkimus: Lapsi huomaa, jos vanhempi peittelee stressiään, ja reagoi – "Emme halua stressata heitä, mutta saatamme tehdä täysin päinvastaisesti"

Rikkaruohoja lautasella? Ei, vaan suosittuja villivihanneksia, jotka piristävät vaikkapa salaattia

Tutkimus selvitti, miksi myöhäisillan napostelut johtavat painon nousemiseen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.