Korkea aurinkosuojakerroin tuudittaa väärään turvallisuuden tunteeseen

Korkea suojakerroin houkuttelee ihmiset viipymään auringossa paljon kauemmin kuin on suotavaa ja terveellistä.

Korkea aurinkosuojavoiteen suojakerroin tuudittaa väärään turvallisuuden tunteeseen, kirjoittaa Jyllands-Posten terveyssivuillaan. Korkea suojakerroin houkuttelee ihmiset viipymään auringossa paljon kauemmin kuin on suotavaa ja terveellistä.

Yli 30:n suojakertoimen voiteet kattavat jo yli puolet Tanskan aurinkovoideostoista. Tanskan syöpäjärjestö Kræftens Bekæmpelse suosittelee käyttämään Tanskan oloissa vähintään kertoimen 15 voiteita. Etelän lomarannoilla ultraviolettisäteily on paljon voimakkaampaa, joten pohjoismaista korkeammat suojakertoimet ovat tarpeen, eikä auringossa pidä olla aamusta iltaan.

Mitä suurempi suojakerroin, sitä kalliimpi aurinkovoide. Iho- ja sukupuolitautien ylilääkäri Anne Braae Olesen Århusin yliopistollisesta sairaalasta kehottaa olemaan nuukailematta ja käyttämään reilusti aurinkorasvaa. Ihon suojaaminen pitää uusia kolmen tunnin välein.

Suojakerroin johtaa myös harhaan. Jos vaihtaa 15-kertoimen voiteen 30-kertoimiseen voiteeseen, paranee suoja ultraviolettisäteilyn B-aallonpituutta vastaan vain muutamalla prosenttiyksiköllä. Kakkoskertoimen voide leikkaa puolet UVB-säteilystä, neloskertoimen voide leikkaa 75 prosenttia. Tanskassa suositeltu kerroin 15 leikkaa 93 prosenttia UVB-säteilystä ja kerroin 30 leikkaa 97 prosenttia. Suojakerroin 50 nostaa UVB-suojan 98 prosenttiseksi.

135 000 tanskalaista sairastaa ihosyöpää, ja ihosyöpä lisääntyy rikkaissa maissa.

Jyllands-Posten rinnastaa tupakan ja UVB-säteilyn: kumpikin aiheuttaa vakavia terveysvaikutuksia vasta 10-25 vuoden kuluttua.

Lähde: Jyllands-Posten

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Hyvinvointi

Antti Kuparista, 37, puri paarma ja siitä alkoi yhdeksän kuukauden taistelu, joka vei sairaalaan tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"

Pyöräily on jyväskyläläiselle Miia Hoiskolle, 37, enemmän kuin harrastus, ja nyt hän haaveilee polkevansa Suomen päästä päähän: "En pelkää hullujakaan haasteita"

Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"

"Lopulta ei ollut muuta annettavaa perheelle kuin tilipussi" – Tom Tuohiaro, 43, teki jopa toistasataa tuntia töitä viikossa, poltti itsensä loppuun ja muutti metsään

Tiina Geijerillä, 41, on ollut yli 50 aivoinfarktia – "Kun kuulin koronaan liittyvästä veritulppariskistä, ajattelin heti, etten halua enää teholle"

Juha Reinikainen, 50, siirsi kaivonkantta ja putosi syvälle maan sisään – "Ensihoitajat mittasivat ruumiinlämmökseni 35 astetta"

Kumpi on terveydelle haitallisempaa: liika sokeri vai suola?

Taisteletko sinäkin makeanhimoa vastaan? Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"

Onko myönteinen ajattelu hyvän ja menestyksekkään elämän tae? Asiantuntijoilla erilaisia näkemyksiä: "Tämä on itsepetosta", "positiiviset tunteet laajentavat ajatteluamme"

Taksikuski unohti nukkuvan asiakkaan takapenkille ja ajoi auton talliin – lue tämä ja 24 muuta lukijoiden hajamielisyystarinaa täältä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.