Korkea aurinkosuojakerroin tuudittaa väärään turvallisuuden tunteeseen

Korkea suojakerroin houkuttelee ihmiset viipymään auringossa paljon kauemmin kuin on suotavaa ja terveellistä.

Korkea aurinkosuojavoiteen suojakerroin tuudittaa väärään turvallisuuden tunteeseen, kirjoittaa Jyllands-Posten terveyssivuillaan. Korkea suojakerroin houkuttelee ihmiset viipymään auringossa paljon kauemmin kuin on suotavaa ja terveellistä.

Yli 30:n suojakertoimen voiteet kattavat jo yli puolet Tanskan aurinkovoideostoista. Tanskan syöpäjärjestö Kræftens Bekæmpelse suosittelee käyttämään Tanskan oloissa vähintään kertoimen 15 voiteita. Etelän lomarannoilla ultraviolettisäteily on paljon voimakkaampaa, joten pohjoismaista korkeammat suojakertoimet ovat tarpeen, eikä auringossa pidä olla aamusta iltaan.

Mitä suurempi suojakerroin, sitä kalliimpi aurinkovoide. Iho- ja sukupuolitautien ylilääkäri Anne Braae Olesen Århusin yliopistollisesta sairaalasta kehottaa olemaan nuukailematta ja käyttämään reilusti aurinkorasvaa. Ihon suojaaminen pitää uusia kolmen tunnin välein.

Suojakerroin johtaa myös harhaan. Jos vaihtaa 15-kertoimen voiteen 30-kertoimiseen voiteeseen, paranee suoja ultraviolettisäteilyn B-aallonpituutta vastaan vain muutamalla prosenttiyksiköllä. Kakkoskertoimen voide leikkaa puolet UVB-säteilystä, neloskertoimen voide leikkaa 75 prosenttia. Tanskassa suositeltu kerroin 15 leikkaa 93 prosenttia UVB-säteilystä ja kerroin 30 leikkaa 97 prosenttia. Suojakerroin 50 nostaa UVB-suojan 98 prosenttiseksi.

135 000 tanskalaista sairastaa ihosyöpää, ja ihosyöpä lisääntyy rikkaissa maissa.

Jyllands-Posten rinnastaa tupakan ja UVB-säteilyn: kumpikin aiheuttaa vakavia terveysvaikutuksia vasta 10-25 vuoden kuluttua.

Lähde: Jyllands-Posten

Uusimmat

Hyvinvointi

Erityislapsen äiti ei voi paeta kuormittavia tilanteita, joten Kirsi, 40, opetteli säätelemään tunteitaan – Asiantuntija: "On huono selitys, että meidän suvussa ollaan aina oltu tällaisia"

Raskauden käynnistäminen 39. viikolla vähentää riskejä – muun muassa keisarileikkauksen tarve pienenee

Sadattuhannet suomalaiset kärsivät uniapneasta, jolla voi olla vakavia seurauksia – siksi "paras kaveri" kulkee aina jyväskyläläisen Marja-Leenan mukana

Nivelrikkoa tutkitaan nyt uudella menetelmällä aiempaa helpommin ja halvemmin

Hyvä mieli lisää liikuntahaluja – suomalaiset tuntevat liikunnan terveyshyödyt, mutta silti osa ei halua liikkua

Valmentaja kumoaa ihmisten harhaluuloja – moni nainen syö liian vähän ja on melkein koko ajan nälkiintynyt

Maltillinen liikunta nopeuttaa paranemista – tutkimuksessa mukana sata aivotärähdyksen saanutta nuorta

Risto ja Marja-Leena Nieminen ovat olleet naimisissa liki 50 vuotta – "Avioliitossa hyvin herkästi aistii, onko toinen paikalla vai ovatko ajatukset jossain muualla"

Pidä huolta näistä kolmesta – voit saada kuusi elinvuotta lisää

Pienelläkin taukoliikunnalla on iso merkitys – tämä on työikäisten heikoin lenkki

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.