Kukka-amppelit tulevat enimmäkseen kotimaasta

Vihje: tarkista amppelin pitopaikan olosuhteet.

Monenväriset ja erikokoiset kesäkukka-amppelit ihastuttavat juuri nyt runsaudellaan. Valikoimat ovat parhaimmillaan, sillä säiden lämmettyä kasvit ovat valmiita siirrettäväksi parvekkeille ja puutarhoihin.

– Yli puolet kotimaassa kasvatetuista amppeleista ovat orvokin ja petunian eri lajikkeita ja värisekoituksia. Kaiken kaikkiaan kesäkukka-amppeleita tuotetaan Suomessa vuosittain noin 2,2 miljoonaa kappaletta, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Amppeli on lähikukkia suosivan suomalaisen valinta. Kukkien taimet ovat saapuneet Suomeen helmikuussa pienininä pistokkaina tai pikkutaimina. Koko kevään kestäneen kasvatuksen aikana suomalaiset puutarhurit ovat loihtineet pistokkaista toinen toistaan näyttävämpiä amppeleita.

Ennen kesäkukka-amppelin ostoa on hyvä tarkistaa, millaisiin kasvuolosuhteisiin amppeli tullaan sijoittamaan. Valoisaa paikkaa suosivat kasvit eivät jaksa kukkia varjoisalla parvekkeella tai terassilla, ja varjon kasvit nääntyvät liian paahteisella paikalla. Suurin osa amppeleista viihtyy hyvin puolivarjossa kuten kuvan helppohoitoinen lumihiutale.

Kun sopiva kukkalajike on löytynyt, voi vielä miettiä millaisen värimaailman haluaa ulkotiloihin. Suosituimmissa lajikkeissa riittää runsaasti erilaisia värivaihtoehtoja ja sävyjä. Amppelin muotokin voi olla ratkaiseva: pystykasvuinen malli sopii pieneen tilaan, sivuille levenevä amppeli tuo näyttävyyttä isolle terassille ja suoraan alas laskeutuvan amppelin voi nostaa kasvun edetessä entistä korkeammalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.