Kukka-amppelit tulevat enimmäkseen kotimaasta

Vihje: tarkista amppelin pitopaikan olosuhteet.

Monenväriset ja erikokoiset kesäkukka-amppelit ihastuttavat juuri nyt runsaudellaan. Valikoimat ovat parhaimmillaan, sillä säiden lämmettyä kasvit ovat valmiita siirrettäväksi parvekkeille ja puutarhoihin.

– Yli puolet kotimaassa kasvatetuista amppeleista ovat orvokin ja petunian eri lajikkeita ja värisekoituksia. Kaiken kaikkiaan kesäkukka-amppeleita tuotetaan Suomessa vuosittain noin 2,2 miljoonaa kappaletta, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Amppeli on lähikukkia suosivan suomalaisen valinta. Kukkien taimet ovat saapuneet Suomeen helmikuussa pienininä pistokkaina tai pikkutaimina. Koko kevään kestäneen kasvatuksen aikana suomalaiset puutarhurit ovat loihtineet pistokkaista toinen toistaan näyttävämpiä amppeleita.

Ennen kesäkukka-amppelin ostoa on hyvä tarkistaa, millaisiin kasvuolosuhteisiin amppeli tullaan sijoittamaan. Valoisaa paikkaa suosivat kasvit eivät jaksa kukkia varjoisalla parvekkeella tai terassilla, ja varjon kasvit nääntyvät liian paahteisella paikalla. Suurin osa amppeleista viihtyy hyvin puolivarjossa kuten kuvan helppohoitoinen lumihiutale.

Kun sopiva kukkalajike on löytynyt, voi vielä miettiä millaisen värimaailman haluaa ulkotiloihin. Suosituimmissa lajikkeissa riittää runsaasti erilaisia värivaihtoehtoja ja sävyjä. Amppelin muotokin voi olla ratkaiseva: pystykasvuinen malli sopii pieneen tilaan, sivuille levenevä amppeli tuo näyttävyyttä isolle terassille ja suoraan alas laskeutuvan amppelin voi nostaa kasvun edetessä entistä korkeammalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Hyvinvointi

Heini Martikainen, 35, jojoili painonsa kanssa ja punnitsi laihduttaessaan jopa tomaatit, mutta kokemuksista syntyi uusi ura – "Toisinaan mietin, mitä asiakkaat ajattelevat ylipainoisesta personal trainerista"

Kotijumpasta on tullut suosittu vaihtoehto kuntosalille – näin sujuu villasukkatreeni, johon kuuluu muun muassa "vuorikiipeily"

Asiantuntijat vinkkaavat: Näin elvytät vanhan ja hiipuneen ystävyyssuhteen – "Esteenä on sekin, että olemme noloina, häpeissämme tai pahoillamme siitä, että olemme jättäneet ystävän paitsioon"

Varo mitä ajattelet, sillä unet voivat mukautua nukkujan odotuksiin – "Minulle selkounet ovat sisäisiä seikkailuja mielikuvituksen maailmassa", sanoo selkounia vuosikausia nähnyt Olli Erjanti

"Päätän, että edes ammuttu luoti ei satu" – Petra Matsi, 30, hallitsi unimaailmaansa jo lapsena, ja nykyisin hän lennähtää unessa vaikka hiekkarannalle

Nämä väärinkäsitykset hampaiden hoidosta elävät sitkeässä – "Hampaiden harjaus ei onnistu ainakaan minulta kahdessa minuutissa", hammaslääkäri Ömer Acar sanoo

Tutkijaryhmä teki huolestuttavan havainnon: "Kannabiksen käyttö raskausaikana on yhteydessä vähän painaviin vauvoihin"

Ennen Tourette-diagnoosia Paula, 29, ei puhunut oireistaan, koska pelkäsi leimautuvansa hulluksi – "Pään sisällä voi olla kova vilinä"

Tyssäsikö liikuntainto ensimmäiseen flunssaan? – Ammattilaiset kertovat, miksi maltti on valttia ja miten pakollisiin taukoihin kannattaa suhtautua

Ylipainoiset aikuiset laihduttivat kolmella ruokavaliolla vuoden ajan – Kaikista oli apua painonpudotuksessa, mutta yksi oli muita tehokkaampi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.