Kuukautiset voivat paljastaa sairauden – moni kärsii tietämättään PCOS-oireyhtymästä

Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset tai eivät tule ollenkaan, saattaa syynä olla munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS.

Muihin oireisiin kuuluvat esimerkiksi liikakarvoitus, akne, keskivartalolihavuus ja masennus. Euroopassa sairauden arvioi­tu yleisyys on naisten parissa 8–20 prosenttia.

Heinäkuussa ESHREn (European Society of Human Reproduction and Embryology) konferenssissa julkistettiin diagnosoinnissa ja hoitokeinojen valitsemisessa auttava kansainvälinen hoitosuositus.

– Diagnoosiin tarvitaan kaksi kolmesta seuraavasta: mieshormonin liikatuotanto, ovulaatiovaikeudet ja monirakkulaiset munasarjat, kertoo Oulun yliopiston synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Terhi Piltonen.

Hän on tutkinut PCOS:ää ja oli mukana tekemässä hoitosuositusta. Moni kärsii oireyhtymästä tietämättään.

– On ollut ongelmallista karvankasvua ja taistelua painon kanssa. Jos e-pillerit määrätään karvankasvun, vaikean aknen tai kuukautishäiriöiden vuoksi, pitäisi tehdä riskianalyysi. Voisiko kyseessä olla PCOS?

Teini-ikäiselle diagnoosi tulisi tehdä vain harkiten, sillä kuukautiset voivat alkuun olla kolmekin vuotta epäsäännölliset.

– Liika karvankasvu on kuitenkin nuorella selkeästi poikkeava löydös.

Yleensä PCOS diagnosoidaan yli 30-vuotiaan naisen hakeutuessa lapsettomuushoitoihin.

– Tämä ei ole lapsettomuustuomio! Puhutaan alentuneesta hedelmällisyydestä. Hoitoja tarvitaan usein avuksi, mutta tutkimusten mukaan PCOS-naiset saavat vähintään yhden lapsen yhtä todennäköisesti kuin muutkin naiset.

Tietoisuuden lisääminen on yksi hoitosuosituksen päätavoitteista.

– Kyselyissä naiset kertoivat alentuvasta suhtautumisesta. Moni toivoi saavansa diagnoosin. Naiset kaipaavat ja ansaitsevat saada tietoa.

PCOS lisää verenpainetaudin ja diabeteksen riskiä. Pohjois-Suomen syntymäkohorttitutkimuksessa yli puolella 31-vuotiaista todettiin korkeahko verenpaine ja monella oli verenpainelääkitys.

– Naisilla on oikeus tietää tällaisesta riskistä, jotta verenpainetta voi seurata.

Piltosen mukaan terveysalalla työskentelevät eivätkä PCOS-naiset itse usein tiedä esimerkiksi masennusriskistä. Hän on huolestunut myös ylipainoisten määrän kasvusta.

– Jo 5–10 prosentin painonpudotuksella iso osa naisista saa kuukautiskierron säännölliseksi eli spontaanin raskauden mahdollisuus parantuu. Elämäntavat ovat tärkeä osa-alue ja ensisijainen hoitokeino.

Karvankasvua ja kuukautishäiriöitä hoidetaan usein yhdistelmä­ehkäisypillereillä. Ne auttavat, mutta samalla piilottavat oireyhtymän. Munasarjat menevät lepotilaan, jolloin diagnoosia ei voi tehdä. Ilman diagnoosiakin esimerkiksi ylipainoon ja verenpaineeseen tulisi reagoida.

Kouluterveydenhuolto, ehkäisyneuvolat ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS ovat paikkoja, joissa PCOS:stä tulisi tietää.

– Sieltä nuoret naiset hakevat pillerireseptinsä. Tarvittaessa voi esittää lisäkysymyksiä.

Tutkimusten mukaan PCOS-naisilla kuukautiskierto säännöllistyy iän myötä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .