Lakanapyykkiä ja pelkoa ohivuodoista – runsaat kuukautiset ovat joka kolmannen naisen riesa, joka rajoittaa elämää ja aiheuttaa anemiaa

Runsaista kuukautisista kärsivä voi joutua vaihtamaan suojaa jopa tunnin välein. Diagnoosi perustuu yleensä henkilön omaan kokemukseen.

Ohivuotoja, vessojen läheisyyden varmistelua ja suojan vaihtamista tunnin parin välein. Runsaista kuukautisista kärsii joka kolmas nainen jossain vaiheessa elämäänsä.

Runsaista kuukautisista puhutaan, kun verenvuodon määrä on 80 millilitraa kuukaudessa. Käytännön työssä tämän mittaaminen on kuitenkin täysin mahdotonta, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riikka Aaltonen Tyksin naistenklinikalta. Siksi puhutaankin välillisistä mittareista ja runsaiksi koetuista kuukautisista.

– Kysytään, kuinka paljon suojia kuluu ja vuotavatko ne yli. Siteiden määrästä pidetään kirjaa.

Vaikka diagnoosi perustuu pitkälti henkilön omaan kokemukseen, Aaltonen vakuuttaa, että hoitoon hakeuduttua hoitoa myös saa. Runsaita kuukautisia hoidetaan useimmiten hormonikierukalla. Myös ehkäisypillerit niukentavat vuotoa. Hormonittomia vaihtoehtoja ovat tulehduskipulääkkeet ja verenvuotoa heikentävä traneksaamihappo.

Lisäksi runsaita kuukautisia hoidetaan kohdunpoistolla. Jos muut hoitomuodot eivät sovi ja leikkausriskit ovat suuret, tehdään kohdun limakalvon tuhoaminen. Vuotoa vähennetään poistamalla vuotoa tuottava limakalvo lämmön avulla.

Yleisimmät ajankohdat runsaille kuukautisille ovat teini-ikäisenä ja nelikymppisenä. Kun kuukautiset ovat vasta alkaneet, hormonitoiminta ei ole vielä tasapainottunut.

Kohtumuutokset, kuten hyvänlaatuiset kohdun lihaskasvaimet, puolestaan yleistyvät keski-ikää lähestyessä.

– Runsaiden kuukautisten voi ajatella olevan normaalia, jos niistä on kärsinyt aina. Yleensä jossain kohtaa tulee raudanpuutosanemia, jonka takia lähdetään lääkäriin, Aaltonen sanoo.

Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halosen mukaan nuorilta tulee paljon yhteydenottoja juuri kuukautisista. Runsaat kuukautiset ovat yksi teemoista. Nuoret pohtivat, mikä vuotomäärä on normaalia ja pitääkö mennä lääkäriin. Nuoria ohjataankin kouluterveydenhuollon tai terveyskeskuslääkärin pariin keskustelemaan mahdollisista tutkimuksista ja lääkevaihtoehdoista.

– Jos nuorella ei ole tarvetta ehkäisylle, lääkityksessä lähdetään yleensä liikkeelle tulehduskipulääkkeillä, Halonen sanoo.

Runsaiden kuukautisten Käypä hoito -suositus päivitettiin keväällä. Uutena asiana suosituksiin lisättiin anemia ja anemian hoito. Aaltosen mukaan usein on käynyt niin, että potilaan hemoglobiini on matala ja kuukautiset runsaat, ja potilas on lähetetty sairaalaan kiireettömällä lähetteellä eikä rautahoitoa ole aloitettu.

– Rautakuuri tulee aloittaa heti, kun anemia todetaan.

Raudanpuuteanemia on vain yksi runsaiden kuukautisten aiheuttama ongelma. Muita ovat erilaiset elämänlaatua heikentävät asiat: pitää miettiä millaisia vaatteita voi käyttää ja tietää missä vessat sijaitsevat. Anemian aiheuttaman väsymyksen vuoksi esimerkiksi harrastukset voivat jäädä paitsioon. Miila Halosen mukaan nuorten on välillä vaikea olla koulussa vuodon ollessa runsaimmillaan.

Vaikka rautakuurin voi syödä omin päinkin, Aaltonen suosittelee lääkäriin hakeutumista. Näin saadaan alkuperäinen ongelma hoidettua.

– Eikä raudan syönti auta, jos toisesta päästä koko ajan vuotaa ulos.

Käypä hoito -suosituksella halutaan varmistaa, että potilas saa oikeaa hoitoa mahdollisimman nopeasti. Suuren osan runsaiden kuukautisten ongelmista voi hoitaa terveyskeskuksissa. Aina ei tarvitse lähteä gynekologin vastaanotolle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .