Myös joogaa voi ylisuorittaa, vaikka tavoitteena on mielen ja kehon tasapaino

Jooga on monipuolista hyvinvointia ja monelle tapa elää. Siihen liittyvät niin fyysiset asennot eli asanat, kuin myös meditaatio, rentoutuminen, hengitys, hyvinvointia tukeva ruokavalio ja positiivinen ajattelukin.

Siitä huolimatta myös joogi voi uupua.

– Mikään harjoitus tai metodi ei automaattisesti suojaa uupumiselta. Kun ihminen opettelee uutta tapaa elää, hän lähestyy sitä vallitsevan uskomuksensa kautta. Se voi olla tapa lähestyä asioita suorittamisen kautta, henkisen hyvinvoinnin valmentaja Katri Syvärinen kertoo.

Syvärinen on yksi tänä viikonloppuna Jämsässä järjestettävän Namaste Himos -joogafestivaalin ohjaajista ja luennoitsijoista.

– Vaara piilee, jos asioita lähdetään tekemään siitä näkökulmasta, että itsestä puuttuu pala jotakin. Sitä yritetään helposti paikata suorittamalla asioita.

Syvärinen tietää mistä puhuu, sillä hänkin löysi joogan pariin suorittamisen kautta. Hän kaipasi kehonhuoltoa osaksi kilparatsastusharrastustaan.

– Oman uupumuksen myötä oli pakko päästä pois suorittamisesta ja kehittymisaspektista myös joogan parissa.

Hän sanoo, että jooga nähdään etenkin länsimaissa usein vain ulkoa päin: hoikkina naisvartaloina, jotka ovat sopivan vahvoja ja joogaavat hiekkarannalla.

– Niin sanottu Instagram-jooga ei kerro koko totuutta. Ydin on muualla. Fyysinen harjoitus on vain yksi joogan välineistä, hän kertoo.

Henkiseen kasvuun ja hyvinvointiin voi myös tulla ähky. Syvärinen muistuttaa tasapainon tärkeydestä.

– Voin tehdä illalla hyvinkin syvän, henkisen harjoituksen ja sen jälkeen katsoa Netflixiä ja syödä pitsaa. Myös sisäisestä työskentelystä tarvitsee lomaa.

Himoksella ensimmäistä kertaa järjestettävän Namaste Jooga -festivaalin ohjelmassa oli lauantaina lukuisia erilaisia joogatunteja, meditaatiota ja erilaisia workshopeja.

Syvärisen joogatunnin jälkeen jyväskyläläinen Marianne Leppä oli hyvässä flow-tilassa.

– Tunnin aikana pääsi hyvin sisälle omaan itseen. Läsnäolo vahvistui. Löysin joogan alun perin kehonhuollon kautta, mutta samalla löysin myös keinon rauhoittua, hän kuvaa suhdettaan joogaan.

Jooga on antanut hänelle kykyä ymmärtää niin itseään kuin muitakin.

– Myötätunto on kasvanut.

Yksi tapahtuman järjestäjistä, joogaohjaaja Emilia Haljala kertoo, että ensimmäiseksi kerraksi osallistujamäärä oli juuri sopiva, hieman yli 200 kävijää.

– Tämä on ennen kaikkea joogatapahtuma, jossa otetaan huomioon joogan kaikki muodot.

Tapahtuman isä Harry Uosukainen sai idean tapahtuman järjestämisestä paluumuuttaessaan Jämsään.

– Himoksessa on tapahtumalle hyvät puitteet. Toivotaan, että se saa jatkoa, Haljala sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .