Pakkanen ja raskaat lumityöt ovat huono yhdistelmä – nämä ihmiset saavat tyypillisimmin sydänkohtauksen lumitöistä

Pakkasessa tehdyt raskaat lumityöt voivat kuormittaa äkillisesti sydäntä ja johtaa sydänsairailla sydänkohtaukseen. Varsinkin kovilla pakkasilla iäkkäämpien miesten on syytä tehdä lumitöitä varoen, muistuttaa vakuutusyhtiö Lähitapiola.

Viime vuosina on tieteellisesti osoitettu ulkoilman kylmäjaksojen lisäävän sepelvaltimotautiin liittyvien sydänkohtausten ja jopa sydänperäisten äkkikuolemien riskiä merkittävästi. Äkillisen ja odottamattoman sydänkohtauksen voi aiheuttaa hyvin arkinenkin liikunta, kuten lumityöt. Tyypillisesti sydänkohtauksen lumitöistä saa vanhempi mies.

– Raskaan lumen kolaus on kovaa liikuntaa, joka kuormittaa äkillisesti sydäntä. Samaan aikaan kylmä ilma aiheuttaa fysiologisia muutoksia elimistössä, ja yhdessä nämä aiheuttavat nopeita muutoksia muun muassa verenpaineessa ja kuormittavat poikkeuksellisesti sydäntä. Mikäli ihmisellä on piilevä tai tunnistettu verisuonisairaus, voivat nämä muutokset aiheuttaa hapenpuutetta sydänlihaksessa ja johtaa jopa infarktiin tai äkkikuolemaan, kertoo Lähitapiolan terveysjohtaja Jani Tikkanen.

– Suurimmassa riskissä ovat keski-ikäiset ja iäkkäämmät miehet, hän sanoo.

Sydänperäisiä äkkikuolemia tutkinut ja niistä väitellyt Tikkanen korostaa, että lumitöitä ei tarvitse vältellä sydänkohtauksen pelon vuoksi.

– Sydänsairaan, kuten toki muidenkin, on syytä tehdä lumitöitä vähän kerrassaan ja riittävän kevyellä kuormalla. Ei siis sännätä suoraan sängystä kolaamaan isoimmalla auralla vaan maltillisesti sopivalla kuormalla. Oikein tehtynä lumityöt ovat oikein hyvä arkiliikunnan muoto, Tikkanen toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .