Pistiäisallergisten vaarakuukaudet lähestyvät – osaatko antaa apua allergiselle?

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että pistiäisallergisten kannattaa nyt tarkistaa kesän ensiapulääkkeet.

Kesän myötä Suomen ilmatilassa alkaa lennellä ampiaisia ja mehiläisiä. Allergia- ja astmaliitto kehottaakin pistiäisallergisia nyt varmistamaan, että ensiapuna käytettävän adrenaliini-injektorin käyttöaika on voimassa. Suomen väestöstä noin kaksi prosenttia on pistiäisallergisia. Pistiäisallergiselle mehiläisen tai ampiaisen pisto voi olla hengenvaarallinen.

Liitto painottaa, että jokaisella pistiäisallergisella tulee olla oma lääkärin määräämä adrenaliini-injektori, ja se kannattaa hankkia heti, kun allergia on todettu. Muut sairaudet tai lääkitykset eivät vaikuta injektorin saamiseen tai käyttöön.

– Pistiäisallergiassa reaktion voimakkuus vaihtelee. Injektori pitää hankkia, vaikka aiempi allergiareaktio olisi ollut lievä, painottaa allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta.

– Pidä adrenaliini-injektori, antihistamiinit ja kännykkä aina mukana. Lisäksi pistiäisallergisen kannattaa suojautua pistiäiseltä ainakin pitämällä kengät jalassa luonnossa liikkuessa. Mehiläisten tai ampiaisten läheisyydessä on hyvä suojata myös ihoa, Tähtinen ohjeistaa.

Mehiläisen tai ampiaisen pisto aiheuttaa kaikille myrkkyreaktiona kutisevan paukaman. Allergisessa reaktiossa oireet ovat voimakkaammat.

– Allergisella pistoksen aiheuttama paukama kasvaa nopeasti ja turvotus on laaja-alaista. Useille tulee nokkosihottumaa, ja osalle kehittyy vakava allerginen reaktio, Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta kertoo.

Näin käytät adrenaliii-injektoria -video löytyy videopalvelu Vimeosta. Yhdistys on teettänyt myös Anafylaksian hoito -videon, jossa professori Erkka Valovirta haastattelee pistiäisallergista. Tälläkin videolla näytetään adrenaliini-injektorin käyttö.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.