Porukka antaa voimia

Helena Puusaari löysi jousiammunnasta yhteisen jutun puolisonsa kanssa.

Ensivaikutelma Helena Puusaaresta on, että wau! Tuo eloisa pieni nainen on omien sanojensa mukaan ”ujo häppeemään”, ja siksi varmaan kipinä jousiammuntaankin syttyi ja palo vei rohkeasti kisoihin saakka.

68-vuotias Keuruun Jousi ry:n riveissä kisaileva jousiampuja saa aktiivisuudellaan nuoremmankin päättämään, että nyt loppui sohvalla makoilu.

– Ikä on hyvin henkilökohtainen asia, kukin kokee sen omalla tavallaan. Itse olen saanut olla terveenä. Hyvän kunnon ylläpito on tärkeää ja siinä auttaa liikunnallinen harrastus.

Jousiammunnan Puusaari löysi vasta pari vuotta sitten, kun hänen miehensä kävi työporukkansa kanssa tutustumassa treeneihin.

– Hän tuli kotiin ja sanoi, että tämä aloitetaan. Ensireaktioni oli, että ei! Se on ihan liian vaikeaa. Miehen kannustamana päätin yrittää. Tavoitteeksi tulikin sitten kilpaileminen.

Kilpailut ovat kiehtova maailmansa.

– Radalla on 28 rastia. Rasteille mennään ryhmissä, ja joka ryhmässä on erilaisilla jousipyssyillä ampuvia. Jokainen keskittyy rauhassa ja ampuu omalla vuorollaan.

– Ilmapiiri on kannustava. Kisan aikana pidetään itse kirjaa ryhmän tuloksista, ja se voi aluksi olla vaikeaa, mutta aina saa apua.

Puusaaren mukaan kilparadat eivät ole keskenään vertailukelpoisia erilaisten maastojen takia. Kilpailun aikana matkaa saattaa kertyä useita kilometrejä.

– Maastossa kunto kohenee kummasti, jalat ja selkä vahvistuvat. Ryhtikin säilyy hyvänä.

Puusaaren mukaan sään vaihtelut tuovat myös oman jännityksensä.

– Ampujien päivätkään eivät ole veljiä keskenään. Joskus tuntuu, ettei ole nuolia nähnytkään.

Ammuttaessa turvallisuus tulee aina ensin. Sääntöjä on noudatettava: kilpailuissa voi olla jopa 2 000 osallistujaa eri ammuntaluokista ja eri ikäryhmistä.

Puusaari kiertää kisoissa Suomessa ja ulkomailla. Mutta harrastaa voi ilman kilpailemistakin.

Helena Puusaaren mukaan jousiammunta sopii koko perheen harrastukseksi.

– Nuoret vallankin tulevat kokeilemaan Robin Hoodin jalanjäljissä tai Arrow-tv-sarjan innoittamina. Omia välineitä ei tarvitse, seuralta saa lainata.

– Jousiampujat ovat rentoa porukkaa, ja ensikertalaisia opastetaan ja kannustetaan. Ja itse kannattaa ottaa sellainen asenne, että totta kai olen tervetullut mukaan.

Aktiivinen pariskunta on ehtinyt harrastaa myös kilpatanssia.

– Olemme mieheni kanssa sopusuhtainen pari, ja olin 48-vuotias, kun aloitimme. Tanssi- ja ammuntaharrastuksissa yhdistyvät ihanteellisesti omaan suoritukseen keskittyminen ja yhteisöllisyys.

Kaikkia, jotka miettivät uuden harrastuksen aloittamista, Puusaari kannustaa kokeilemaan mieli avoimena.

– Jos et halua virkata patalappua, ota ja mene virkkaamaan sitä patalappua. Et voi ikinä tietää, mitä tulee tapahtumaan.

–  Entä voisitko lähteä puolison kanssa lukemaan kieliä? Yhdessä tekeminen tuo liimaa parisuhteeseen, oli kyse sitten marjaretkistä tai kalastuksesta. Kannattaa ainakin ehdottaa.

– Vaikka olisi kynnys mennä uuteen joukkoon, rohkeasti vaan mukaan. Yhteinen asia tuo yhteen erilaisia ihmisiä eikä tutustua tarvitse suin päin. Porukassa mukanaolo on mahtava voimavara.

Uusimmat

Hyvinvointi

Kasariajan suosikkilaji tekee paluuta – lama runteli harrastajamäärät, tuleeko uuden nousun myötä valinta olympialaislajiksi?

Nyt sohvaperunat ylös! Jo tunti kävelyä viikossa puolittaa sairastumisriskin – katso kuvat ja ohjeet kotioloihin soveltuvista treeniliikkeistä

Adhd tuntuu siltä, kuin kaikki tv-kanavat olisivat päällä yhtä aikaa – Ulla, 31, sai selityksen oireilleen vasta väitöskirjaa tehdessään

Potilaalla on lakiin perustuvia oikeuksia, mutta onko hänellä velvollisuuksia? "Aihe on vähän kimurantti"

Suomalaiset nukkuvat huonommin kuin eurooppalaiset keskimäärin – unitutkija Markku Partisen vinkeillä unenlaatu paranee ja aivot palautuvat rasituksesta

Kehon laskennallinen ikä peilaa elettyä elämää – "Istuminen edellyttää melkeinpä parempaa fyysistä kuntoa kuin metsissä samoilu"

Tuntematon ihminen aiheuttaa ensitapaamisella kylmiä väreitä: Asioita, joita järki ei pysty selittämään, mutta aivot tietävät

Kirjailija Riku Korhonen, 46, oli kaksi vuosikymmentä itkemättä, mutta miehekkäämmäksi se ei oloa muuttanut – sitten mies meni naimisiin ja itku löytyi

Raudanpuutteesta voi kärsiä, vaikka hemoglobiini olisi hyvä – "Hyvä, että ferritiini on noussut taas pöydälle"

Uimahallin vakiokävijä Sisko, 41, ei ole koskaan häpeillyt kilojaan – Kehoja on kaikenlaisia, ja ne kaikki mahtuvat uimahalliin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.