Porukka antaa voimia

Helena Puusaari löysi jousiammunnasta yhteisen jutun puolisonsa kanssa.

Ensivaikutelma Helena Puusaaresta on, että wau! Tuo eloisa pieni nainen on omien sanojensa mukaan ”ujo häppeemään”, ja siksi varmaan kipinä jousiammuntaankin syttyi ja palo vei rohkeasti kisoihin saakka.

68-vuotias Keuruun Jousi ry:n riveissä kisaileva jousiampuja saa aktiivisuudellaan nuoremmankin päättämään, että nyt loppui sohvalla makoilu.

– Ikä on hyvin henkilökohtainen asia, kukin kokee sen omalla tavallaan. Itse olen saanut olla terveenä. Hyvän kunnon ylläpito on tärkeää ja siinä auttaa liikunnallinen harrastus.

Jousiammunnan Puusaari löysi vasta pari vuotta sitten, kun hänen miehensä kävi työporukkansa kanssa tutustumassa treeneihin.

– Hän tuli kotiin ja sanoi, että tämä aloitetaan. Ensireaktioni oli, että ei! Se on ihan liian vaikeaa. Miehen kannustamana päätin yrittää. Tavoitteeksi tulikin sitten kilpaileminen.

Kilpailut ovat kiehtova maailmansa.

– Radalla on 28 rastia. Rasteille mennään ryhmissä, ja joka ryhmässä on erilaisilla jousipyssyillä ampuvia. Jokainen keskittyy rauhassa ja ampuu omalla vuorollaan.

– Ilmapiiri on kannustava. Kisan aikana pidetään itse kirjaa ryhmän tuloksista, ja se voi aluksi olla vaikeaa, mutta aina saa apua.

Puusaaren mukaan kilparadat eivät ole keskenään vertailukelpoisia erilaisten maastojen takia. Kilpailun aikana matkaa saattaa kertyä useita kilometrejä.

– Maastossa kunto kohenee kummasti, jalat ja selkä vahvistuvat. Ryhtikin säilyy hyvänä.

Puusaaren mukaan sään vaihtelut tuovat myös oman jännityksensä.

– Ampujien päivätkään eivät ole veljiä keskenään. Joskus tuntuu, ettei ole nuolia nähnytkään.

Ammuttaessa turvallisuus tulee aina ensin. Sääntöjä on noudatettava: kilpailuissa voi olla jopa 2 000 osallistujaa eri ammuntaluokista ja eri ikäryhmistä.

Puusaari kiertää kisoissa Suomessa ja ulkomailla. Mutta harrastaa voi ilman kilpailemistakin.

Helena Puusaaren mukaan jousiammunta sopii koko perheen harrastukseksi.

– Nuoret vallankin tulevat kokeilemaan Robin Hoodin jalanjäljissä tai Arrow-tv-sarjan innoittamina. Omia välineitä ei tarvitse, seuralta saa lainata.

– Jousiampujat ovat rentoa porukkaa, ja ensikertalaisia opastetaan ja kannustetaan. Ja itse kannattaa ottaa sellainen asenne, että totta kai olen tervetullut mukaan.

Aktiivinen pariskunta on ehtinyt harrastaa myös kilpatanssia.

– Olemme mieheni kanssa sopusuhtainen pari, ja olin 48-vuotias, kun aloitimme. Tanssi- ja ammuntaharrastuksissa yhdistyvät ihanteellisesti omaan suoritukseen keskittyminen ja yhteisöllisyys.

Kaikkia, jotka miettivät uuden harrastuksen aloittamista, Puusaari kannustaa kokeilemaan mieli avoimena.

– Jos et halua virkata patalappua, ota ja mene virkkaamaan sitä patalappua. Et voi ikinä tietää, mitä tulee tapahtumaan.

–  Entä voisitko lähteä puolison kanssa lukemaan kieliä? Yhdessä tekeminen tuo liimaa parisuhteeseen, oli kyse sitten marjaretkistä tai kalastuksesta. Kannattaa ainakin ehdottaa.

– Vaikka olisi kynnys mennä uuteen joukkoon, rohkeasti vaan mukaan. Yhteinen asia tuo yhteen erilaisia ihmisiä eikä tutustua tarvitse suin päin. Porukassa mukanaolo on mahtava voimavara.

Uusimmat

Hyvinvointi

Erityislapsen äiti ei voi paeta kuormittavia tilanteita, joten Kirsi, 40, opetteli säätelemään tunteitaan – Asiantuntija: "On huono selitys, että meidän suvussa ollaan aina oltu tällaisia"

Raskauden käynnistäminen 39. viikolla vähentää riskejä – muun muassa keisarileikkauksen tarve pienenee

Sadattuhannet suomalaiset kärsivät uniapneasta, jolla voi olla vakavia seurauksia – siksi "paras kaveri" kulkee aina jyväskyläläisen Marja-Leenan mukana

Nivelrikkoa tutkitaan nyt uudella menetelmällä aiempaa helpommin ja halvemmin

Hyvä mieli lisää liikuntahaluja – suomalaiset tuntevat liikunnan terveyshyödyt, mutta silti osa ei halua liikkua

Valmentaja kumoaa ihmisten harhaluuloja – moni nainen syö liian vähän ja on melkein koko ajan nälkiintynyt

Maltillinen liikunta nopeuttaa paranemista – tutkimuksessa mukana sata aivotärähdyksen saanutta nuorta

Risto ja Marja-Leena Nieminen ovat olleet naimisissa liki 50 vuotta – "Avioliitossa hyvin herkästi aistii, onko toinen paikalla vai ovatko ajatukset jossain muualla"

Pidä huolta näistä kolmesta – voit saada kuusi elinvuotta lisää

Pienelläkin taukoliikunnalla on iso merkitys – tämä on työikäisten heikoin lenkki

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.