Puolukka on jäänyt muiden marjojen varjoon – arktinen superruoka voi estää tulehduksia ja hillitä verensokerin nopeaa nousua

Siinä on enemmän kuitua ja E-vitamiinia kuin tuontihedelmissä. Se sisältää runsaasti terveellisiä yhdisteitä polyfenoleja ja myös yhtä polyfenolien harvinaista tyyppiä. Se voi suojata esimerkiksi lihavuudelta ja tulehduksilta.

Nyt puhutaan puolukasta, jonka ominaisuudet peittoavat monet ulkomaiset ”supermarjat”.

Hyvistä puolistaan huolimatta puolukka on silti osittain jäänyt monen muun marjan varjoon.

– Maailmalla tutkitaan paljon esimerkiksi karpalon terveysvaikutuksia. Puolukkaa taas ei kaikkialla edes tunneta, vaikka se on terveysvaikutuksiltaan samankaltainen kuin karpalo, sanoo Arktiset Aromit -yhdistyksen toiminnanjohtaja Birgitta Partanen.

Esimerkiksi virtsatietulehdusten hoitoon suositellaan usein karpaloa, mutta puolukka voi toimia tulehduksen hoidossa yhtä hyvin. Puolukasta on löydetty samanlaisia aineita kuin karpalosta, muun muassa proantosyanidiineja, jotka estävät virtsatietulehduksia aiheuttavan bakteerityypin lisääntymisen ja kiinnittymisen.

– Eräässä suomalaistutkimuksessa kotimainen karpalo-puolukkamehu vähensi virtsatietulehduksia naisilla, joilla niitä oli toistuvasti, mainitsee dosentti Riitta Törrönen Itä-Suomen yliopistosta.

Marjojen terveysvaikutuksista on viime vuosina saatu runsaasti uutta tietoa.

Erityisesti tutkijoita kiinnostavat marjoissa olevat terveelliset aineet nimeltään polyfenolit. Ne ovat kasvikunnan tuotteissa esiintyviä aineita, jotka toimivat kasveissa muun muassa väripigmentteinä ja suojaavat niitä tuhohyönteisiltä ja bakteereilta. Polyfenoleja ei lueta ravintoaineiksi, mutta ne voivat vaikuttaa elimistön toimintaan ja terveyteen monin tavoin.

Myös polyfenoleihin kuuluvien antosyaanien on tutkimuksissa havaittu pienentävän useiden sairauksien riskiä.

– Marjoissa on antosyaaneja enemmän kuin missään muussa ruoka-aineessa, Riitta Törrönen sanoo.

Muiden marjojen tavoin puolukka voi todennäköisesti auttaa ehkäisemään muun muassa länsimaisia elintasosairauksia.

Koe-eläimillä tehdyissä tutkimuksissa puolukkamehu on parantanut verisuonen toimintaa ja alentanut verenpainetta rotilla, joilla on luonnostaan korkea verenpaine.

Hiiritutkimuksissa puolukka on ehkäissyt rasvaisen ruoan aiheuttamia terveysongelmia. On havaittu, että puolukan syöminen on vähentänyt lihomista ja rasvan kertymistä maksaan. Lisäksi puolukan popsiminen on alentanut verensokeria sekä vähentänyt matala-asteista tulehdusta ja valtimoiden kovettumista.

– Verisuoniterveyteen sekä lihavuuteen liittyvissä eläintutkimuksissa puolukka on osoittautunut tehokkaammaksi kuin monet muut marjat.

Olisiko puolukasta syöpälääkkeeksi? Puolukka on vähentänyt kasvainten muodostumista hiirillä, joille länsimaista ruokavaliota muistuttava rehu aiheuttaa suolistokasvaimia.

– Näitä tärkeitä ja lupaavia terveysvaikutuksia ei ole toistaiseksi tutkittu ihmisillä, Riitta Törrönen muistuttaa.

Ihmisillä puolukka voisi toimia hyvänä apuna aterianjälkeisen sokeriaineenvaihdunnan säätelyssä. Puolukka näyttäisi alentavan aterianjälkeistä verensokeripiikkiä, kun sitä syö aterioiden yhteydessä. Tämä on selvinnyt Itä-Suomen yliopiston ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa.

– Tulos viittaa siihen, että kun syö puolukkaa ruuan kanssa, verensokerin säätelyyn tarvitaan vähemmän haiman erittämää insuliinia, Riitta Törrönen sanoo.

Ihmisillä tehdyissä marjatutkimuksissa terveyshyötyjä on saatu parin desin päiväannoksilla.

– Helposti muistettava ohje on, että marjoja syötäisiin noin kupillinen päivässä ja mielellään kuorineen päivineen. Iso osa terveysvaikutteisista aineista on marjan kuoressa, Riitta Törrönen suosittelee.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .