Ristiriitaiset lomaodotukset voivat hiertää perheenjäsenten välejä – näin siedät perhettä ja sukua kesälomalla

Jokainen perhe määrittelee itse oman lomansa sisällön.

Kauan odotettu kesäloma lähestyy. Haluaisit lukea ja olla rauhassa, mutta mies haluaa urheilla, jälkikasvu puuhamaahan, ja anopin mieliksi pitäisi muutama yö kärvistellä mökillä. Ja sitten tiuskitaan.

Ongelmia syntyy siitä, että perheenjäsenet eivät kerro riittävän selkeästi omista toiveistaan, toteaa psykologi Anna Salmi Väestöliiton Parisuhdekeskuksesta.

– Saatetaan todeta, että onpas mukava, kun tulee loma ja saa lukea rauhassa kirjoja. Toteamus ei välttämättä mene perille eikä myöskään olettamus, että muut tietävät mitä haluan. Tärkeää on kertoa suoraan omista ajatuksistaan ja toiveistaan.

– Jos toiveet jäävät vain oman mielen päälle ja loma kuluu muiden toiveita toteuttaessa, ei ole ihme, jos olo on koko ajan ärsyyntynyt.

Miksi omista toiveista kertominen on joillekin niin vaikeaa?

– Meidän on vähän vaikea ottaa aikaa itselle, mieluummin uhraudutaan. Mutta jos loputtomiin kumartaa toisille, pyllistelee samalla itselleen ja pidemmän päälle se alkaa ärsyttää.

Salmi kannustaa ennakkosuunnitteluun.

– Ennen lomaa jokainen perheenjäsen voisi listata muutaman toiveen. Sitten raivataan tilaa kalenterista niin, että jokaiselta toteutuu ainakin yksi toive. Suunnittelu ennaltaehkäisee pettymyksiä, kun omat toiveet tulevat kuulluiksi.

 

Salmi korostaa, että jokainen perhe määrittelee itse oman lomansa sisällön. Sitä eivät tee exät, exien nyxät eli nykyiset puolisot eivätkä sukulaiset.

– Uusperhekuviot voivat olla hyvin monimutkaisia, ja stressaavia tilanteita tulee melkein väistämättä. Kitkaa tulee esimerkiksi loman ajankohdasta, mutta siinä kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Muutoin on perheen sisäinen asia, miten loma vietetään.

Sama koskee esimerkiksi vierailuja sukulaisten luona.

– Asiasta on hyvä sopia etukäteen ja tehdä kompromisseja. Jos oma rajani on parissa päivässä ja sen jälkeen tekee tosi tiukkaa, niin puolisohan voi jäädä muutamaksi lisäpäiväksi niin halutessaan. Samalla toiselle tulee tilaisuus viettää omaa aikaa, Salmi vinkkaa.

Lomalla tulee kuitenkin väistämättä eteen tilanteita, jolloin joutuu sietämään epämukavia oloja.

– Silloinkin tulee säilyttää aikuisuus. Puhista voi omissa oloissaan.

 

Entä jos parisuhteessa menee niin huonosti, että lomalle jääminen suorastaan pelottaa?

– Se on iso hälytysmerkki ja kertoo, että jotain on pahasti pielessä, Salmi sanoo.

– Jos yhteys on pariskunnan väliltä kadonnut, eikä suhteessa ole hyvä olla, on parempi puhua siitä ennen lomaa eikä odottaa, että loma korjaa tilanteen. Ei se korjaa.

Salmen mukaan puhuminen tuo asian molempien tarkasteluun eikä se tee työtään piilossa.

– Samalla voidaan todeta, että me tarvitsemme apua. Asian eteen voi jo tehdä konkreettisia siirtoja esimerkiksi varaamalla ajan terapiaan loman jälkeen. Molemmat tietävät, että tähän palataan vielä.

– Puhua voi myös loman aikana. Ei kannata ajatella, että se pilaa loman. Se voi helpottaa omaa oloa ja antaa toiselle mahdollisuuden tehdä jotain asian hyväksi.

 

Joillekin pariskunnille kriisi taas iskee nimenomaan lomalla. Ero on voinut kyteä taustalla jo kauan ja pieleen mennyt kesäloma on se viimeinen niitti.

Elokuun eropaperit ovat myös tilastoissa näkyvä ilmiö.

– Arki suojaa meitä monilta tunteilta. Kun loma sitten koittaa, pintaan pyrkii arjessa ohitettuja toiveita ja tarpeita, Salmi sanoo.

Lomalla ollaan enemmän aikaa yhdessä ja moni toivoo huomiota puolisoltaan. Jos odotukset eivät toteudu, tulee pettymyksiä, riitelyä ja lopulta ehkä johtopäätös, että tämä oli tässä. Lomalla on myös aikaa keskustella vaikeista, arjessa vältellyistä asioista, joita ei sitten saadakaan enää ratkaistua.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .