Suomen uimavedet ovat erittäin hyvälaatuisia

40 vuoden investoinnit näkyvät jo.

Tänään julkaistu vuotuinen uimavesiraportti vahvistaa lainsäädännön ja jätevesi-infrastruktuuriin ja muihin pilaantumisen vähentämistoimiin tehtyjen investointien arvon. Uimavesien laatu on parantunut jatkuvasti vuosien varrella. Vuonna 2015 uimavesistä 96 prosenttia täytti vähimmäisvaatimukset. Suomessa uimarantojen veden laatu on erittäin hyvä.

Euroopan ympäristökeskuksen (EEA) ja Euroopan komission vuotuisessa uimavesiraportissa on tiedot uimavesien laadusta vuonna 2015 sekä arvio siitä, missä uimaveden laadun odotetaan olevan hyvä vuonna 2016.

Raporttiin kootut tiedot perustuvat analyyseihin, joita varten on otettu näytteitä yli 21 000:lla uimarannalla EU:n, Sveitsin ja Albanian rannikoilla ja sisämaassa. Tiedoista käy ilmi, onko uimavesissä havaittu jätevesien tai karjan aiheuttamaa ulosteperäistä pilaantumista.

Uimarannoista 96 prosenttia täytti vähimmäisvaatimukset ja yli 84 prosenttia erinomaisen tason edellyttämät tiukemmat vaatimukset.

– Euroopan uimavesistä 96 prosenttia täyttää vähimmäisvaatimukset ja 84 prosenttia myös erinomaisen laadun edellyttämät tiukemmat vaatimukset. Tästä voidaan kiittää 40 vuoden investointeja vesi- ja jätevesihuollon infrastruktuuriin. Se osoittaa, että EU:n lainsäädäntö toimii hyvin. Se on myös erinomainen esimerkki siitä, että erittäin kehittynyt talousalue, kuten EU, voi myös täyttää korkeat ympäristövaatimukset, ympäristö-, meri- ja kalastusasioista vastaava komissaari Karmenu Vella kertoo.

Uimavesien yleinen taso on parantunut ajan mittaan. Vuonna 1991 vain 56 prosenttia uimarannoista täytti tiukimmat laatuvaatimukset. Tämä osuus nousi 87 prosenttiin vuonna 2015.

Suomessa yleisten uimarantojen veden laatu oli vuonna 2015 erittäin hyvä, parempi kuin edellisenä vuonna. Suurin osa luokitelluista uimavesistä, 97 prosenttia, kuului kahteen parhaimpaan laadun luokkaan eli olivat joko erinomaisia tai hyviä. Ainoastaan kahden uimarannan vesi ei täyttänyt laatuvaatimuksia. Jätevedet, villieläinten jätökset ja uimarit itse voivat huonontaa uimaveden laatua.

Euroopan ympäristökeskuksen Suomen-raportissa on mukana 301 yleistä uimarantaa, joista 77 sijaitsi rannikolla ja 224 sisämaassa.

Yksittäisen uimarannan veden laadun Suomessa tai muussa EU-maassa voi tarkastaa Euroopan ympäristökeskuksen karttapalvelusta.

Lähde:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-1759_fi.htm

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Hyvinvointi

Onko myönteinen ajattelu hyvän ja menestyksekkään elämän tae? Asiantuntijoilla erilaisia näkemyksiä: "Tämä on itsepetosta", "positiiviset tunteet laajentavat ajatteluamme"

Tiina Meriläinen, 41, sai selityksen sille, miksi hän unohtelee ja mokailee – "Helpotti kuulla, ettei kyse ole vain huolimattomuudestani"

Taksikuski unohti nukkuvan asiakkaan takapenkille ja ajoi auton talliin – lue tämä ja 24 muuta lukijoiden hajamielisyystarinaa täältä

Kommentti: Äitini varasti poliisin auton

"Jätä kahvi kesken, sinulle tulee maksa" – puhelu hautajaisissa muutti yrittäjä Pertti Tuomisen, 67, elämän

Oletko sinä se, jolle sattuu ja tapahtuu, koska olet niin hajamielinen? – Vastaa kyselyymme ja kerro, millaisiin tilanteisiin olet joutunut

Oletko tunnollinen työntekijä? Asiantuntijat vinkkaavat, miten stressiä voi helpottaa lomaa edeltävillä viikoilla: "Täydellisyyden tavoittelusta luovuttava"

Yhdysvaltalainen tutkimus: Lapsi huomaa, jos vanhempi peittelee stressiään, ja reagoi – "Emme halua stressata heitä, mutta saatamme tehdä täysin päinvastaisesti"

Rikkaruohoja lautasella? Ei, vaan suosittuja villivihanneksia, jotka piristävät vaikkapa salaattia

Tutkimus selvitti, miksi myöhäisillan napostelut johtavat painon nousemiseen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.