Suomen uimavedet ovat erittäin hyvälaatuisia

40 vuoden investoinnit näkyvät jo.

Tänään julkaistu vuotuinen uimavesiraportti vahvistaa lainsäädännön ja jätevesi-infrastruktuuriin ja muihin pilaantumisen vähentämistoimiin tehtyjen investointien arvon. Uimavesien laatu on parantunut jatkuvasti vuosien varrella. Vuonna 2015 uimavesistä 96 prosenttia täytti vähimmäisvaatimukset. Suomessa uimarantojen veden laatu on erittäin hyvä.

Euroopan ympäristökeskuksen (EEA) ja Euroopan komission vuotuisessa uimavesiraportissa on tiedot uimavesien laadusta vuonna 2015 sekä arvio siitä, missä uimaveden laadun odotetaan olevan hyvä vuonna 2016.

Raporttiin kootut tiedot perustuvat analyyseihin, joita varten on otettu näytteitä yli 21 000:lla uimarannalla EU:n, Sveitsin ja Albanian rannikoilla ja sisämaassa. Tiedoista käy ilmi, onko uimavesissä havaittu jätevesien tai karjan aiheuttamaa ulosteperäistä pilaantumista.

Uimarannoista 96 prosenttia täytti vähimmäisvaatimukset ja yli 84 prosenttia erinomaisen tason edellyttämät tiukemmat vaatimukset.

– Euroopan uimavesistä 96 prosenttia täyttää vähimmäisvaatimukset ja 84 prosenttia myös erinomaisen laadun edellyttämät tiukemmat vaatimukset. Tästä voidaan kiittää 40 vuoden investointeja vesi- ja jätevesihuollon infrastruktuuriin. Se osoittaa, että EU:n lainsäädäntö toimii hyvin. Se on myös erinomainen esimerkki siitä, että erittäin kehittynyt talousalue, kuten EU, voi myös täyttää korkeat ympäristövaatimukset, ympäristö-, meri- ja kalastusasioista vastaava komissaari Karmenu Vella kertoo.

Uimavesien yleinen taso on parantunut ajan mittaan. Vuonna 1991 vain 56 prosenttia uimarannoista täytti tiukimmat laatuvaatimukset. Tämä osuus nousi 87 prosenttiin vuonna 2015.

Suomessa yleisten uimarantojen veden laatu oli vuonna 2015 erittäin hyvä, parempi kuin edellisenä vuonna. Suurin osa luokitelluista uimavesistä, 97 prosenttia, kuului kahteen parhaimpaan laadun luokkaan eli olivat joko erinomaisia tai hyviä. Ainoastaan kahden uimarannan vesi ei täyttänyt laatuvaatimuksia. Jätevedet, villieläinten jätökset ja uimarit itse voivat huonontaa uimaveden laatua.

Euroopan ympäristökeskuksen Suomen-raportissa on mukana 301 yleistä uimarantaa, joista 77 sijaitsi rannikolla ja 224 sisämaassa.

Yksittäisen uimarannan veden laadun Suomessa tai muussa EU-maassa voi tarkastaa Euroopan ympäristökeskuksen karttapalvelusta.

Lähde:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-1759_fi.htm

Uusimmat

Hyvinvointi

Kasariajan suosikkilaji tekee paluuta – lama runteli harrastajamäärät, tuleeko uuden nousun myötä valinta olympialaislajiksi?

Nyt sohvaperunat ylös! Jo tunti kävelyä viikossa puolittaa sairastumisriskin – katso kuvat ja ohjeet kotioloihin soveltuvista treeniliikkeistä

Adhd tuntuu siltä, kuin kaikki tv-kanavat olisivat päällä yhtä aikaa – Ulla, 31, sai selityksen oireilleen vasta väitöskirjaa tehdessään

Potilaalla on lakiin perustuvia oikeuksia, mutta onko hänellä velvollisuuksia? "Aihe on vähän kimurantti"

Suomalaiset nukkuvat huonommin kuin eurooppalaiset keskimäärin – unitutkija Markku Partisen vinkeillä unenlaatu paranee ja aivot palautuvat rasituksesta

Kehon laskennallinen ikä peilaa elettyä elämää – "Istuminen edellyttää melkeinpä parempaa fyysistä kuntoa kuin metsissä samoilu"

Tuntematon ihminen aiheuttaa ensitapaamisella kylmiä väreitä: Asioita, joita järki ei pysty selittämään, mutta aivot tietävät

Kirjailija Riku Korhonen, 46, oli kaksi vuosikymmentä itkemättä, mutta miehekkäämmäksi se ei oloa muuttanut – sitten mies meni naimisiin ja itku löytyi

Raudanpuutteesta voi kärsiä, vaikka hemoglobiini olisi hyvä – "Hyvä, että ferritiini on noussut taas pöydälle"

Uimahallin vakiokävijä Sisko, 41, ei ole koskaan häpeillyt kilojaan – Kehoja on kaikenlaisia, ja ne kaikki mahtuvat uimahalliin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.