Tupakka-askit menettävät mainosarvonsa

EU-direktiivi kieltää myös mentolisavukkeet.

Miten myyt tuotetta, jonka pakkauksen on oltava mahdollisimman neutraali?

Miten käy kauppa, kun värikkäät ja houkuttelevat pakkaukset muuttuvat mahdollisesti värittömiksi?

Miten nouset kuluttajan valinnaksi, jos kilpailijoidesi tuotteet näyttävät liki samanlaisilta kuin sinun tuotteesi?

Nämä ovat kaikki kysymyksiä, joihin tupakkateollisuus joutuu vastaamaan, sillä EU:n tupakoinnin vastainen lainsäädäntö määrää, että tupakka-askin pinta-alasta 65 prosenttia peittyy varoituksiin tupakoinnin vaarallisuudesta. Monet maat ovat kuitenkin menneet pitemmälle kansallisessa lainsäädännössään. Perjantaina tulivat neutraalit tupakka-askit markkinoille Ranskassa, Irlannissa ja Isossa-Britanniassa, ensimmäisinä EU:n jäsenmaista.

Ranskassa mainosarvoa sisältävät tupakka-askit ovat kiellettyjä ensi vuoden alusta, Isossa-Britanniassa ja Irlannissa vuoden kuluttua, 20.5.2017.

Ensimmäisenä Australiaan

Ensimmäisenä neutraalit tupakka-askit otti käyttöön Australia joulukuussa 2012. Australialaistutkimusten mukaan neutraalit askit vähentävät huomattavasti lasten ja nuorten kiinnostusta tupakkaan.

Suomessa astuttiin muutama vuosi sitten EU-lain suuntaan, kun uusi laki pakotti sijoittamaan tupakka-askit kaappeihin. Vuoden 2012 alusta suomalaiskauppoihin ilmestyivät tupakka-automaatit, joissa on värikkäiden pakettien sijasta pelkkiä numeroita harmaalla pohjalla.

Tupakkateollisuus on Tanskassakin sotajalalla, jos tupakka-askeissa pitää jatkossa mahdollisesti käyttää jopa samaa fonttia eli kirjasintyyppiä. Tätä oppositio on ehdottanut Tanskassa.

– Tämä olisi käytännössä tavaramerkkikielto. Jos askissa ei saa olla meidän logoamme, on kyse tavaramerkkikiellosta. Ainoa joka tässä voittaa, on järjestäytynyt rikollisuus, joka jo nyt kopioi tuotteitamme laittomasti, harmittelee Tobaksproducenterne-järjestön johtaja Louise Feilberg.

Tanskan tupakkateollisuus ottaisikin mieluummin mojovan tupakkaveron korotuksen kuin tupakka-askeihin vaikuttavan direktiivin niskoilleen.

Tanska jalkauttaa tupakkadirektiivin voimaan kesäkuussa. Tanskan terveysministeriön teettämän tutkimuksen mukaan 62 prosenttia tupakoivista tanskalaisista haluaisi lopettaa tupakoinnin.

Direktiivi kieltää myös mentolisavukkeiden myynnin unionin alueella vuonna 2020.

Lähde: Politiken

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.