Tupakka-askit menettävät mainosarvonsa

EU-direktiivi kieltää myös mentolisavukkeet.

Miten myyt tuotetta, jonka pakkauksen on oltava mahdollisimman neutraali?

Miten käy kauppa, kun värikkäät ja houkuttelevat pakkaukset muuttuvat mahdollisesti värittömiksi?

Miten nouset kuluttajan valinnaksi, jos kilpailijoidesi tuotteet näyttävät liki samanlaisilta kuin sinun tuotteesi?

Nämä ovat kaikki kysymyksiä, joihin tupakkateollisuus joutuu vastaamaan, sillä EU:n tupakoinnin vastainen lainsäädäntö määrää, että tupakka-askin pinta-alasta 65 prosenttia peittyy varoituksiin tupakoinnin vaarallisuudesta. Monet maat ovat kuitenkin menneet pitemmälle kansallisessa lainsäädännössään. Perjantaina tulivat neutraalit tupakka-askit markkinoille Ranskassa, Irlannissa ja Isossa-Britanniassa, ensimmäisinä EU:n jäsenmaista.

Ranskassa mainosarvoa sisältävät tupakka-askit ovat kiellettyjä ensi vuoden alusta, Isossa-Britanniassa ja Irlannissa vuoden kuluttua, 20.5.2017.

Ensimmäisenä Australiaan

Ensimmäisenä neutraalit tupakka-askit otti käyttöön Australia joulukuussa 2012. Australialaistutkimusten mukaan neutraalit askit vähentävät huomattavasti lasten ja nuorten kiinnostusta tupakkaan.

Suomessa astuttiin muutama vuosi sitten EU-lain suuntaan, kun uusi laki pakotti sijoittamaan tupakka-askit kaappeihin. Vuoden 2012 alusta suomalaiskauppoihin ilmestyivät tupakka-automaatit, joissa on värikkäiden pakettien sijasta pelkkiä numeroita harmaalla pohjalla.

Tupakkateollisuus on Tanskassakin sotajalalla, jos tupakka-askeissa pitää jatkossa mahdollisesti käyttää jopa samaa fonttia eli kirjasintyyppiä. Tätä oppositio on ehdottanut Tanskassa.

– Tämä olisi käytännössä tavaramerkkikielto. Jos askissa ei saa olla meidän logoamme, on kyse tavaramerkkikiellosta. Ainoa joka tässä voittaa, on järjestäytynyt rikollisuus, joka jo nyt kopioi tuotteitamme laittomasti, harmittelee Tobaksproducenterne-järjestön johtaja Louise Feilberg.

Tanskan tupakkateollisuus ottaisikin mieluummin mojovan tupakkaveron korotuksen kuin tupakka-askeihin vaikuttavan direktiivin niskoilleen.

Tanska jalkauttaa tupakkadirektiivin voimaan kesäkuussa. Tanskan terveysministeriön teettämän tutkimuksen mukaan 62 prosenttia tupakoivista tanskalaisista haluaisi lopettaa tupakoinnin.

Direktiivi kieltää myös mentolisavukkeiden myynnin unionin alueella vuonna 2020.

Lähde: Politiken

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Hyvinvointi

Asiantuntijat vinkkaavat: Näin elvytät vanhan ja hiipuneen ystävyyssuhteen – "Esteenä on sekin, että olemme noloina, häpeissämme tai pahoillamme siitä, että olemme jättäneet ystävän paitsioon"

"Päätän, että edes ammuttu luoti ei satu" – Petra Matsi, 30, hallitsi unimaailmaansa jo lapsena, ja nykyisin hän lennähtää unessa vaikka hiekkarannalle

Varo mitä ajattelet, sillä unet voivat mukautua nukkujan odotuksiin – "Minulle selkounet ovat sisäisiä seikkailuja mielikuvituksen maailmassa", sanoo selkounia vuosikausia nähnyt Olli Erjanti

Nämä väärinkäsitykset hampaiden hoidosta elävät sitkeässä – "Hampaiden harjaus ei onnistu ainakaan minulta kahdessa minuutissa", hammaslääkäri Ömer Acar sanoo

Tutkijaryhmä teki huolestuttavan havainnon: "Kannabiksen käyttö raskausaikana on yhteydessä vähän painaviin vauvoihin"

Ennen Tourette-diagnoosia Paula, 29, ei puhunut oireistaan, koska pelkäsi leimautuvansa hulluksi – "Pään sisällä voi olla kova vilinä"

Tyssäsikö liikuntainto ensimmäiseen flunssaan? – Ammattilaiset kertovat, miksi maltti on valttia ja miten pakollisiin taukoihin kannattaa suhtautua

Ylipainoiset aikuiset laihduttivat kolmella ruokavaliolla vuoden ajan – Kaikista oli apua painonpudotuksessa, mutta yksi oli muita tehokkaampi

Panu, 35, kärsi vuosia vaimonsa rähjäämisestä mutta pelkäsi menettävänsä lapsensa, jos eroaa – "Kun saapas lensi ensimmäisen kerran, tajusin, ettei tämä ole normaalia"

Tiesitkö, että voit pyytää lääkäriltäsi lähetteen nettiterapiaan? Matalan kynnyksen terapiaan pääsee yleensä viikossa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.