Tutkimus: Jopa puolet sydänkohtauksista oireettomia

Hiljaiset sydänkohtaukset ovat yhtä vaarallisia kuin perinteisesti oireilevat.

Oireettomat sydänkohtaukset saattavat olla luultua yleisempiä. Sydänkohtauksista jopa noin puolet saattaa olla niin sanotusti hiljaisia, käy ilmi uudesta tutkimuksesta. Hiljaiset sydänkohtaukset ovat kuitenkin yhtä vaarallisia kuin perinteisesti oireilevat, vaikka potilaat eivät välttämättä huomaa niitä.

Tutkimuksessa seurattiin 9 500 keski-ikäistä miestä ja naista kaksi vuosikymmentä. Ensimmäisten yhdeksän vuoden aikana 390 sairasti perinteisesti oireilevan ja 320 oireettoman sydänkohtauksen eli sydäninfarktin. Hiljaiset sydänkohtaukset muodostivat siis lähes puolet kaikista sydänkohtauksista. Kummankin kaltaiseen sydänkohtaukseen sairastuneet menehtyivät seurannan aikana tavallista todennäköisemmin.

Tutkijoiden mukaan tuloksen viittaavat siihen, että merkittävä osa ihmisistä voi sairastaa oireettomia tai vähäoireisia sydänkohtauksia. Kaikenlaisia sydänkohtauksia voi ehkäistä samoilla keinoilla: terveellisellä ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla, savuttomuudella ja vain kohtuullisella alkoholinkäytöllä.

Duodecimin terveyskirjaston mukaan Suomessa sydäninfarktiin sairastuu noin 25 000 henkeä vuodessa ja infarktista johtuvia kuolemia tapahtuu 13 000 vuodessa.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä. Suomessa siitä uutisoi Uutispalvelu Duodecim.

Tunnistatko oireet?

Sydäninfarkti aiheuttaa yleensä kovan kivun, joka tuntuu laajalla alueella rintalastan takana. Kipu on puristavaa, "painavaa" ja vannemaista, ja se voi säteillä olkavarsiin, leukaperiin ja jopa selkään. Kova kipu jatkuu samanlaisena, ja se nostaa kylmän hien pintaan.

Kipu voi olla vähäistä etenkin vanhuksilla, diabeetikoilla, munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla ja muistihäiriöisillä. Vähäisen kivun pääoireet ovat pahoinvointi, heikotus, raskas olo ja hikisyys. Lääkäriin saattaa viedä infarktin aiheuttama sydämen vajaatoiminta tai muu oire.

Infarkti voi myös suuruudestaan ja sijainnistaan riippuen aiheuttaa vaikeita rytmihäiriöitä tai äkillisen sydämen pumppaustoiminnan pettämisen ja keuhkopöhön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Hyvinvointi

Antti Kuparista, 37, puri paarma ja siitä alkoi yhdeksän kuukauden taistelu, joka vei sairaalaan tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"

Pyöräily on jyväskyläläiselle Miia Hoiskolle, 37, enemmän kuin harrastus, ja nyt hän haaveilee polkevansa Suomen päästä päähän: "En pelkää hullujakaan haasteita"

Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"

"Lopulta ei ollut muuta annettavaa perheelle kuin tilipussi" – Tom Tuohiaro, 43, teki jopa toistasataa tuntia töitä viikossa, poltti itsensä loppuun ja muutti metsään

Tiina Geijerillä, 41, on ollut yli 50 aivoinfarktia – "Kun kuulin koronaan liittyvästä veritulppariskistä, ajattelin heti, etten halua enää teholle"

Juha Reinikainen, 50, siirsi kaivonkantta ja putosi syvälle maan sisään – "Ensihoitajat mittasivat ruumiinlämmökseni 35 astetta"

Kumpi on terveydelle haitallisempaa: liika sokeri vai suola?

Taisteletko sinäkin makeanhimoa vastaan? Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"

Onko myönteinen ajattelu hyvän ja menestyksekkään elämän tae? Asiantuntijoilla erilaisia näkemyksiä: "Tämä on itsepetosta", "positiiviset tunteet laajentavat ajatteluamme"

Tiina Meriläinen, 41, sai selityksen sille, miksi hän unohtelee ja mokailee – "Helpotti kuulla, ettei kyse ole vain huolimattomuudestani"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.