Tutkimus: Normaalipainoinenkin voi paremmin syömällä vähemmän

Syömistään rajoittaneet laihtuivat, nukkuivat entistä paremmin ja kokivat olonsa entistä elinvoimaisemmaksi.

Moni normaalipainoinenkin voisi nukkua paremmin ja kokea muutoinkin olonsa elinvoimaisemmaksi syömällä vähemmän, kertoo uusi tutkimus.

Tulokset perustuvat 220 aikuisen normaalipainoisen tai lievästi ylipainoisen kaksivuotiseen kokeeseen. Osallistujat vähensivät päivittäistä energiansaantiaan 25 prosenttia tai noudattivat normaaleja syömistottumuksiaan.

Niiden, jotka rajoittivat syömistään, paino putosi kahden vuoden seurannan aikana lähes kahdeksan kiloa. Verrokkiryhmän paino pysyi käytännössä ennallaan. Syömistään rajoittaneet kokivat muitakin myönteisiä muutoksia: Heidän mielialansa kohosi huomattavasti enemmän kuin verrokkien. He alkoivat nukkua paremmin sekä kokivat olonsa elinvoimaisemmaksi ja vähemmän jännittyneeksi sekä terveydentilansa kaikin puolin paremmaksi kuin verrokit. Lisäksi heidän seksielämänsä ja ihmissuhteet paranivat syömisen vähentämisen myötä.

Tutkijat pitävät tuloksiaan tervetulleina, sillä aikaisemmin on jäänyt epäselväksi, miten energiansaannin rajoittaminen vaikuttaa normaalipainoisten hyvinvointiin. Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että moni normaalipainoinen tai lievästi ylipainoinen voisi nauttia elämästä enemmän, jos he rajoittaisivat energiansaantiaan hieman.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä. Suomessa siitä uutisoi Uutispalvelu Duodecim.