Tutkimus: Tunti liikuntaa päivässä kumoaa istumatyön haitat

Erityisen haitallista on television ääressä istuminen: sen vaikutuksen kumoavat vain fyysisesti aktiivisimmat.

Tunti reipasta liikuntaa joka päivä kumoaa istumatyön aiheuttamaa ennenaikaisen kuoleman riskiä, yli miljoonan ihmisen terveys- ja liikuntatietojen seurantaan perustuva tutkimus esittää.

Tutkimus on julkaistu lääketieteellisessä aikakauslehdessä Lancetissa. Tutkimus on tehty analysoimalla uudelleen aiempien aktiivisuustutkimusten aineistoa.

Tulosten mukaan pitkään kestävä istumien yhdistettynä olemattomaan aktiivisuuteen on kaikkein haitallisinta. Sen sijaan ihmisillä, jotka istuivat kahdeksan tuntia päivässä ja olivat liikunnallisia, oli selvästi alhaisempi ennenaikaisen kuoleman riski verrattuna kahdeksan tuntia istuviin mutta vähän liikkuviin.

Tutkimusta johtaneen norjalaisen professorin Ulf Ekelundin mukaan istumatyötä tekeville ei teroittaa tarpeeksi liikunnan tärkeyttä.

– Tunti fyysistä aktiivisuutta päivittäin on ihanne, mutta jos se ei ole mahdollista, niin edes jonkinlaisen liikunnan harjoittaminen päivittäin voi auttaa (ennenaikaisen kuoleman) riskin alentamisessa, Ekelund sanoin Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

Tutkimuksen mukaan television ääressä istuminen on työpöydän ääressä istumista haitallisempaa. Tähän ovat tutkimuksen mukaan todennäköisesti syynä televisiota katsellessa harjoitettavat muut epäterveelliset tavat kuten napostelu tai illallisen jälkeen television ääreen istuminen, mikä voi vaikuttaa aineenvaihduntaan.

Kolmen tunnin mittainen istuminen television äärellä nostaa tutkimuksen ennenaikaisen kuoleman riskiä kaikilla paitsi fyysisesti kaikkein aktiivisimmilla, tutkimuksessa päätellään.

Lähde:

BBC

Uusimmat

Hyvinvointi

Kasariajan suosikkilaji tekee paluuta – lama runteli harrastajamäärät, tuleeko uuden nousun myötä valinta olympialaislajiksi?

Nyt sohvaperunat ylös! Jo tunti kävelyä viikossa puolittaa sairastumisriskin – katso kuvat ja ohjeet kotioloihin soveltuvista treeniliikkeistä

Adhd tuntuu siltä, kuin kaikki tv-kanavat olisivat päällä yhtä aikaa – Ulla, 31, sai selityksen oireilleen vasta väitöskirjaa tehdessään

Potilaalla on lakiin perustuvia oikeuksia, mutta onko hänellä velvollisuuksia? "Aihe on vähän kimurantti"

Suomalaiset nukkuvat huonommin kuin eurooppalaiset keskimäärin – unitutkija Markku Partisen vinkeillä unenlaatu paranee ja aivot palautuvat rasituksesta

Kehon laskennallinen ikä peilaa elettyä elämää – "Istuminen edellyttää melkeinpä parempaa fyysistä kuntoa kuin metsissä samoilu"

Tuntematon ihminen aiheuttaa ensitapaamisella kylmiä väreitä: Asioita, joita järki ei pysty selittämään, mutta aivot tietävät

Kirjailija Riku Korhonen, 46, oli kaksi vuosikymmentä itkemättä, mutta miehekkäämmäksi se ei oloa muuttanut – sitten mies meni naimisiin ja itku löytyi

Raudanpuutteesta voi kärsiä, vaikka hemoglobiini olisi hyvä – "Hyvä, että ferritiini on noussut taas pöydälle"

Uimahallin vakiokävijä Sisko, 41, ei ole koskaan häpeillyt kilojaan – Kehoja on kaikenlaisia, ja ne kaikki mahtuvat uimahalliin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.