Tutkimus: Tunti liikuntaa päivässä kumoaa istumatyön haitat

Erityisen haitallista on television ääressä istuminen: sen vaikutuksen kumoavat vain fyysisesti aktiivisimmat.

Tunti reipasta liikuntaa joka päivä kumoaa istumatyön aiheuttamaa ennenaikaisen kuoleman riskiä, yli miljoonan ihmisen terveys- ja liikuntatietojen seurantaan perustuva tutkimus esittää.

Tutkimus on julkaistu lääketieteellisessä aikakauslehdessä Lancetissa. Tutkimus on tehty analysoimalla uudelleen aiempien aktiivisuustutkimusten aineistoa.

Tulosten mukaan pitkään kestävä istumien yhdistettynä olemattomaan aktiivisuuteen on kaikkein haitallisinta. Sen sijaan ihmisillä, jotka istuivat kahdeksan tuntia päivässä ja olivat liikunnallisia, oli selvästi alhaisempi ennenaikaisen kuoleman riski verrattuna kahdeksan tuntia istuviin mutta vähän liikkuviin.

Tutkimusta johtaneen norjalaisen professorin Ulf Ekelundin mukaan istumatyötä tekeville ei teroittaa tarpeeksi liikunnan tärkeyttä.

– Tunti fyysistä aktiivisuutta päivittäin on ihanne, mutta jos se ei ole mahdollista, niin edes jonkinlaisen liikunnan harjoittaminen päivittäin voi auttaa (ennenaikaisen kuoleman) riskin alentamisessa, Ekelund sanoin Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

Tutkimuksen mukaan television ääressä istuminen on työpöydän ääressä istumista haitallisempaa. Tähän ovat tutkimuksen mukaan todennäköisesti syynä televisiota katsellessa harjoitettavat muut epäterveelliset tavat kuten napostelu tai illallisen jälkeen television ääreen istuminen, mikä voi vaikuttaa aineenvaihduntaan.

Kolmen tunnin mittainen istuminen television äärellä nostaa tutkimuksen ennenaikaisen kuoleman riskiä kaikilla paitsi fyysisesti kaikkein aktiivisimmilla, tutkimuksessa päätellään.

Lähde:

BBC

Uusimmat

Hyvinvointi

Raskaana sauhuttelu on luultuakin vaarallisempaa – riski lapsen kuolemalle kasvaa huomattavasti

Uupumusta ei luokitella sairaudeksi, vaikka siihen voi kuolla – Marjo, 38, ei lopulta selvinnyt edes kotitöistä

Erityislapsen äiti ei voi paeta kuormittavia tilanteita, joten Kirsi, 40, opetteli säätelemään tunteitaan – Asiantuntija: "On huono selitys, että meidän suvussa ollaan aina oltu tällaisia"

Raskauden käynnistäminen 39. viikolla vähentää riskejä – muun muassa keisarileikkauksen tarve pienenee

Sadattuhannet suomalaiset kärsivät uniapneasta, jolla voi olla vakavia seurauksia – siksi "paras kaveri" kulkee aina jyväskyläläisen Marja-Leenan mukana

Nivelrikkoa tutkitaan nyt uudella menetelmällä aiempaa helpommin ja halvemmin

Hyvä mieli lisää liikuntahaluja – suomalaiset tuntevat liikunnan terveyshyödyt, mutta silti osa ei halua liikkua

Valmentaja kumoaa ihmisten harhaluuloja – moni nainen syö liian vähän ja on melkein koko ajan nälkiintynyt

Maltillinen liikunta nopeuttaa paranemista – tutkimuksessa mukana sata aivotärähdyksen saanutta nuorta

Risto ja Marja-Leena Nieminen ovat olleet naimisissa liki 50 vuotta – "Avioliitossa hyvin herkästi aistii, onko toinen paikalla vai ovatko ajatukset jossain muualla"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.