Tutkimus suomalaislapsista: Hedelmöityshoito ei selitä vauvan pienuutta

Hedelmöityshoidoilla alkunsa saaneet lapset syntyvät usein tavallisin keinoin saatuja lapsia pienempinä ja ennenaikaisina. Tuoreen tutkimuksen mukaan lasten pienuutta ei kuitenkaan voi selittää hedelmöityshoidoilla.

Kun vertailukohdaksi otettiin samojen perheiden luonnonmenetelmin saadut lapset, hedelmöityshoitojen avulla syntyneet eivät olleet merkittävästi sisaruksiaan pienempiä. Pieni syntymäpaino saattaa liittyä äidin tai isän ominaisuuksiin, jotka ovat myös hedelmättömyyden taustalla, mutta tutkimuksesta ei voi päätellä, mistä yhteys tarkalleen johtuu.

Suomessa hedelmöityshoitojen avulla syntyy noin 2 500 lasta vuosittain. Hoitoihin liittyy hieman suurentunut ennenaikaisen synnytyksen, sikiön pienipainoisuuden ja rakennepoikkeavuuksien riski. Käytännössä riskit ovat pieniä, ja nykymenetelmillä ne saattavat myös olla pienempiä kuin tämän aineiston perusteella näyttää.

Tutkimukseen poimittiin tietoja 66 000 suomalaislapsesta. Tuloksista uutisoi uutispalvelu Duodecim ja se julkaistiin Lancet-lehdessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .