Unohtuuko pieni kesälomalainen sisälle? Näillä vinkeillä saat lapsen ulkoilemaan

Moni lapsi lomailee vanhempiaan pitempään ja joskus tekeminen voi loppua kesken.

Monet pienet koululaiset viettävät nyt kesälomaansa. Lasten lomat ovat usein pitempiä kuin aikuisten ja siksi onkin tärkeää sopia käytännön asioista kesälomalaisen kanssa.

Lapsen kanssa on hyvä sopia perusasioista kuten syömisestä, ulkoilusta, ruutuajasta, rahankäytöstä sekä siitä, kuinka toimii, jos tarvitsee aikuisen apua.

Myös ruokailurytmiä kannattaa miettiä. On hyvä sopia, mitä syödään, mihin aikaan ja kuinka paljon vaikkapa jäätelöä saa syödä. Ihan pienelle koululaiselle välipalat ja annokset voi myös laittaa valmiiksi.

– Selkeät sopimukset rahan käytöstä ja ruudun ääressä vietetystä ajasta auttavat siihen, että asiasta ei tarvitse joka päivä keskustella uudelleen. Yksin ollessaan lapsi helposti unohtuu esimerkiksi puhelimen ääreen. On hyvä sopia yhdessä, kauanko ruutujen ääressä ollaan ja mitä muuta kivaa voi tehdä, lapsiperheasiantuntija Anne Kuusisto kertoo.

Oman onnensa nojaan jätettynä lapsi voi helposti unohtaa pihapelit ja jäädä sisälle. Lapsia kannattaa kannustaa leikkimään, ulkoilemaan ja käyttämään mielikuvitusta.

Näin kannustat lasta ulkoleikkeihin

1. Etsikää yhdessä kesäleikkivälineet esille. Esimerkiksi sulkapallo, frisbee, kroketti, jalkapallo, koripallo, hyppynaru tai hulavanne mahdollistavat monta kivaa ja reipasta peliä ja leikkiä.

2. Kerätkää yhdessä lista ulkoleikeistä, joita lapsi voi sisarusten tai kavereiden kanssa leikkiä. Osaako lapsi leikkiä vaikka kirkonrottaa, purkkia, polttopalloa, rosvoa ja poliisia, tai tervapataa?

3. Miettikää ketkä kavereista ovat myös kotona ja millä alueella lapsen on lupa liikkua.

4. Mitä muuta leikkimisen ja pelailun lisäksi ulkona voi tehdä? Ehkä lapsi voisi mennä ulos eväsretkelle tai lukemaan kirjoja tai sarjakuvia. Myös lautapelejä voi pelata pihalla. Vai onnistuisiko esimerkiksi telttailu?

5. Pyydä lapsia valmistelemaan esitys, jonka voi illalla esittää vanhemmille. Omat suosikkijutut ja taidot pääsevät esille, olivat ne sitten skeittausta, parkouria, voimistelua, soittamista, temppuilua tai vaikka taidenäyttelyn kokoamista.

Lähde: Suomen Sydänliitto

Nuori, kaipaatko tekemistä kesäksi? Ilmaiset tärpit Jyväskylän kesään

Uusimmat

Hyvinvointi

Erityislapsen äiti ei voi paeta kuormittavia tilanteita, joten Kirsi, 40, opetteli säätelemään tunteitaan – Asiantuntija: "On huono selitys, että meidän suvussa ollaan aina oltu tällaisia"

Raskauden käynnistäminen 39. viikolla vähentää riskejä – muun muassa keisarileikkauksen tarve pienenee

Sadattuhannet suomalaiset kärsivät uniapneasta, jolla voi olla vakavia seurauksia – siksi "paras kaveri" kulkee aina jyväskyläläisen Marja-Leenan mukana

Nivelrikkoa tutkitaan nyt uudella menetelmällä aiempaa helpommin ja halvemmin

Hyvä mieli lisää liikuntahaluja – suomalaiset tuntevat liikunnan terveyshyödyt, mutta silti osa ei halua liikkua

Valmentaja kumoaa ihmisten harhaluuloja – moni nainen syö liian vähän ja on melkein koko ajan nälkiintynyt

Maltillinen liikunta nopeuttaa paranemista – tutkimuksessa mukana sata aivotärähdyksen saanutta nuorta

Risto ja Marja-Leena Nieminen ovat olleet naimisissa liki 50 vuotta – "Avioliitossa hyvin herkästi aistii, onko toinen paikalla vai ovatko ajatukset jossain muualla"

Pidä huolta näistä kolmesta – voit saada kuusi elinvuotta lisää

Pienelläkin taukoliikunnalla on iso merkitys – tämä on työikäisten heikoin lenkki

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.