Unohtuuko pieni kesälomalainen sisälle? Näillä vinkeillä saat lapsen ulkoilemaan

Moni lapsi lomailee vanhempiaan pitempään ja joskus tekeminen voi loppua kesken.

Monet pienet koululaiset viettävät nyt kesälomaansa. Lasten lomat ovat usein pitempiä kuin aikuisten ja siksi onkin tärkeää sopia käytännön asioista kesälomalaisen kanssa.

Lapsen kanssa on hyvä sopia perusasioista kuten syömisestä, ulkoilusta, ruutuajasta, rahankäytöstä sekä siitä, kuinka toimii, jos tarvitsee aikuisen apua.

Myös ruokailurytmiä kannattaa miettiä. On hyvä sopia, mitä syödään, mihin aikaan ja kuinka paljon vaikkapa jäätelöä saa syödä. Ihan pienelle koululaiselle välipalat ja annokset voi myös laittaa valmiiksi.

– Selkeät sopimukset rahan käytöstä ja ruudun ääressä vietetystä ajasta auttavat siihen, että asiasta ei tarvitse joka päivä keskustella uudelleen. Yksin ollessaan lapsi helposti unohtuu esimerkiksi puhelimen ääreen. On hyvä sopia yhdessä, kauanko ruutujen ääressä ollaan ja mitä muuta kivaa voi tehdä, lapsiperheasiantuntija Anne Kuusisto kertoo.

Oman onnensa nojaan jätettynä lapsi voi helposti unohtaa pihapelit ja jäädä sisälle. Lapsia kannattaa kannustaa leikkimään, ulkoilemaan ja käyttämään mielikuvitusta.

Näin kannustat lasta ulkoleikkeihin

1. Etsikää yhdessä kesäleikkivälineet esille. Esimerkiksi sulkapallo, frisbee, kroketti, jalkapallo, koripallo, hyppynaru tai hulavanne mahdollistavat monta kivaa ja reipasta peliä ja leikkiä.

2. Kerätkää yhdessä lista ulkoleikeistä, joita lapsi voi sisarusten tai kavereiden kanssa leikkiä. Osaako lapsi leikkiä vaikka kirkonrottaa, purkkia, polttopalloa, rosvoa ja poliisia, tai tervapataa?

3. Miettikää ketkä kavereista ovat myös kotona ja millä alueella lapsen on lupa liikkua.

4. Mitä muuta leikkimisen ja pelailun lisäksi ulkona voi tehdä? Ehkä lapsi voisi mennä ulos eväsretkelle tai lukemaan kirjoja tai sarjakuvia. Myös lautapelejä voi pelata pihalla. Vai onnistuisiko esimerkiksi telttailu?

5. Pyydä lapsia valmistelemaan esitys, jonka voi illalla esittää vanhemmille. Omat suosikkijutut ja taidot pääsevät esille, olivat ne sitten skeittausta, parkouria, voimistelua, soittamista, temppuilua tai vaikka taidenäyttelyn kokoamista.

Lähde: Suomen Sydänliitto

Nuori, kaipaatko tekemistä kesäksi? Ilmaiset tärpit Jyväskylän kesään

Uusimmat

Hyvinvointi

Kasariajan suosikkilaji tekee paluuta – lama runteli harrastajamäärät, tuleeko uuden nousun myötä valinta olympialaislajiksi?

Nyt sohvaperunat ylös! Jo tunti kävelyä viikossa puolittaa sairastumisriskin – katso kuvat ja ohjeet kotioloihin soveltuvista treeniliikkeistä

Adhd tuntuu siltä, kuin kaikki tv-kanavat olisivat päällä yhtä aikaa – Ulla, 31, sai selityksen oireilleen vasta väitöskirjaa tehdessään

Potilaalla on lakiin perustuvia oikeuksia, mutta onko hänellä velvollisuuksia? "Aihe on vähän kimurantti"

Suomalaiset nukkuvat huonommin kuin eurooppalaiset keskimäärin – unitutkija Markku Partisen vinkeillä unenlaatu paranee ja aivot palautuvat rasituksesta

Kehon laskennallinen ikä peilaa elettyä elämää – "Istuminen edellyttää melkeinpä parempaa fyysistä kuntoa kuin metsissä samoilu"

Tuntematon ihminen aiheuttaa ensitapaamisella kylmiä väreitä: Asioita, joita järki ei pysty selittämään, mutta aivot tietävät

Kirjailija Riku Korhonen, 46, oli kaksi vuosikymmentä itkemättä, mutta miehekkäämmäksi se ei oloa muuttanut – sitten mies meni naimisiin ja itku löytyi

Raudanpuutteesta voi kärsiä, vaikka hemoglobiini olisi hyvä – "Hyvä, että ferritiini on noussut taas pöydälle"

Uimahallin vakiokävijä Sisko, 41, ei ole koskaan häpeillyt kilojaan – Kehoja on kaikenlaisia, ja ne kaikki mahtuvat uimahalliin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.