Vain pienellä osalla kehitysvammaisista on työpaikka – Ystävät ja harrastukset pitävät töitä etsivän Taru Föhrin liikkeessä

Vaikka heinäkuun alku näytti viileitä puoliaan, tämä ei kuopiolaista Taru Föhriä, 30, haitannut. Hänellä on nyt kesäloma. Samalla on myös aika etsiä uusi työ.

Syntymästään asti kehitysvammainen Föhr työskenteli monta vuotta avotyössä keittiöapulaisena hoiva- ja kuntoutuspalveluja tuottavassa Vetreassa. Työhön kuului tiskaamista, siistimistä ja keittiön puolella työskentelyä.

Syksyllä avotyön ohjaajat auttavat Föhriä löytämään uuden työn.

Mieluiten Föhr tekisi oikeaa palkkatyötä vanhusten parissa. Hän pitäisi myös työstä kaupassa tai päiväkodissa.

– Työ antaa rytmiä, muuten varmaan nukkuisin koko päivän, Föhr sanoo.

Työpaikka ei ole kehitysvammaiselle itsestäänselvyys. Suomessa asuu 25 000 työikäistä kehitysvammaista, ja heistä 2 000 tekee avotyötä ja vain 500 on palkkatyössä. 

Kehitysvammaliitto kertoo, että työnantajat tarvitsevat lisää tietoa kehitysvammaisten työllistämisestä. Työnantaja voi saada siihen palkkatukea ja työolojen järjestelytukea. Kehitysvammaisten palkkauksessa työnantajia auttaa Kehitysvammaliitto.

Föhrin vapaa-aikaa täyttävät harrastukset. Kerran viikossa hän harrastaa teatteria ja kahdesti viikossa salibandyä. Partiossa hän käy joka toinen viikko.

Föhr on mukana Teatteri Telmissä. Pari vuotta sitten hänen salibandykaverinsa vinkkasi, että nyt olisi yksi paikka vapaana. Föhr kävi tutustumassa toimintaan ja jäi sille tielle.

– Menin katsomaan muutaman kerran harjoituksia, ja sitten olinkin mukana seuraavassa näytelmässä.

Viimeisimmässä roolissaan hän näytteli Sam-kokkia Prinsessa Ruususessa.

Föhr on myös mukana kahden sosionomin tekemässä, syyskuussa julkaistavassa lopputyössä. Se on episodimainen elokuva, jossa pureudutaan erityistukea tarvitsevien näyttelijöiden teatteriharrastukseen ja Teatteri Telmin toimintaan kolmen näyttelijän kokemusten kautta. 

– Se on ihan kivaa, hymyilevä Föhr toteaa elokuvaan osallistumisesta.

Kuopiossa erityistä tukea tarvitsevien teatteritoiminta on jatkunut jo 20 vuotta, ja se on merkittävä harrastus 31 näyttelijälle. 

Verneri.net-verkkopalvelussa muistutetaan, että kehitysvammaisilla on yhtäläinen oikeus osallistua myös muuhun kuin erityisesti kehitysvammaisille suunnattuun vapaa-ajan toimintaan. Tämän voi toteuttaa yhdessä avustajan kanssa.

Jos omalta paikkakunnalta ei avustajaa löydy, voi tehdä aloitteen toiminnasta Kehitysvammaisten tukiliittoon. 

Oman kaupungin urheiluseurat ovat Föhrille rakkaita. Hän käy katsomassa kaikki jääkiekkoseura KalPan kotipelit. Kiekkokauden loppuminen tuntuu aina haikealta, mutta sitten onkin taas jalkapallon vuoro.

– Tänäänkin me menemme kavereiden kanssa KuPSin peliin, Föhr kertoo innoissaan.

Ruokapöydän vieressä oleva työkalupakki kätkee sisäänsä Föhrille tärkeitä kalastustarvikkeita. Kesän parhaat hetket hän kokee yleensä mökillä kalassa isänsä kanssa. Suurin saalis on ollut neljäkiloinen hauki.

Yhteiskunnassa Föhr kokee roolinsa hyväksi ja kertoo saaneensa elämäänsä tarvittavaa tukea, apua ja ohjausta. Aiemmin Föhrin kotina oli tuettu asumisyksikkö, mutta viime lokakuusta hän on asunut ensi kertaa yksin kerrostaloasunnossa.

Hän nauttii elämästään yksin eikä kaipaa seurustelusuhdetta, vaikka myöntääkin, että tulevaisuudessa parisuhde olisi mukava asia. Unelmamiestään hän ei ole sen kummemmin miettinyt. Ja mitäpä sitä miettimään – katsoo sitten, millainen kaveri vastaan tulee. 

Lähteet Verneri.net , Kehitysvammaliitto.fi

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .