YK:n ravitsemuksen vuosikymmen käyntiin – pohjoismaiset suositukset pöydällä

Suomalainen kouluateria käy malliksi muillekin.

YK:n päämajassa New Yorkissa on parhaillaan käynnissä kestävän kehityksen korkean tason poliittinen foorumi, jossa Suomea edustaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.). Ministeri puhui myös tapahtumassa, jossa lanseerattiin YK:n ravitsemuksen vuosikymmen. Tavoitteena on etsiä ratkaisuja, joiden avulla edistetään ihmisten mahdollisuuksia terveelliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon kaikkialla maailmassa.

– Kestävä ruokajärjestelmä ja terveyttä edistävä ravitsemus sen osana toteutuvat, kun työtä tehdään yhdessä. Suomella on pitkät perinteet pohjoismaisesta yhteistyöstä ja hyvänä esimerkkinä tästä ovat jo vuodesta 1980 julkaistut pohjoismaiset ravitsemussuositukset. Näiden pohjalta tehdyt, kotimaiseen ruokavalioon sopeutetut omat ravitsemussuosituksemme huomioivat kestävän kulutuksen elintarviketasolla, ministeri Tiilikainen sanoo.

Tapahtumassa puhuvat myös Ecuadorin, Saksan, Filippiinien, Sierra Leonen ja Ugandan edustajat sekä yliopistomaailman ja kansalaisjärjestöjen asiantuntijoita.

Terveyttä edistävä ravitsemus on keskeisessä osassa kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisessa. Nälänhädän rinnalla ylipaino ja lihavuus ovat merkittävä ongelma, josta aiheutuu muun muassa korkeaa verenpainetta ja tyypin 2 diabetesta. Maailmassa on yli 600 miljoonaa ylipainoista aikuista, ja lihavuudesta aiheutuvat kulut ovat noin 2,8 prosenttia globaalista bruttokansantuotteesta.

– Pohjoismainen yhteistyön malli sopii hyväksi esimerkiksi myös muille maille. Ilmainen koululounas on kansallinen vahvuutemme, jonka avulla opetetaan terveellisiä ja kestäviä ruokailutottumuksia ja samalla edistetään nuorten yleistä oppimista, kun vireystaso säilyy koko koulupäivän ajan, Tiilikainen sanoo.

YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma, Agenda2030, hyväksyttiin valtioiden päämiestasolla YK:n kestävän kehityksen huippukokouksessa New Yorkissa syyskuussa 2015. Toimintaohjelma on tehty vuosille 2016-2030 ja se on valtioita poliittisesti sitova asiakirja.

Toimintaohjelmaan kuuluu 17 laajaa ja kunnianhimoista tavoitetta. Suomi on yksi ensimmäisiä maita, joka raportoi korkean tason poliittisella foorumilla suunnitelmistaan Agenda2030:n toimeenpanosta.

https://sustainabledevelopment.un.org/post2015/transformingourworld

Uusimmat

Hyvinvointi

Erityislapsen äiti ei voi paeta kuormittavia tilanteita, joten Kirsi, 40, opetteli säätelemään tunteitaan – Asiantuntija: "On huono selitys, että meidän suvussa ollaan aina oltu tällaisia"

Raskauden käynnistäminen 39. viikolla vähentää riskejä – muun muassa keisarileikkauksen tarve pienenee

Sadattuhannet suomalaiset kärsivät uniapneasta, jolla voi olla vakavia seurauksia – siksi "paras kaveri" kulkee aina jyväskyläläisen Marja-Leenan mukana

Nivelrikkoa tutkitaan nyt uudella menetelmällä aiempaa helpommin ja halvemmin

Hyvä mieli lisää liikuntahaluja – suomalaiset tuntevat liikunnan terveyshyödyt, mutta silti osa ei halua liikkua

Valmentaja kumoaa ihmisten harhaluuloja – moni nainen syö liian vähän ja on melkein koko ajan nälkiintynyt

Maltillinen liikunta nopeuttaa paranemista – tutkimuksessa mukana sata aivotärähdyksen saanutta nuorta

Risto ja Marja-Leena Nieminen ovat olleet naimisissa liki 50 vuotta – "Avioliitossa hyvin herkästi aistii, onko toinen paikalla vai ovatko ajatukset jossain muualla"

Pidä huolta näistä kolmesta – voit saada kuusi elinvuotta lisää

Pienelläkin taukoliikunnalla on iso merkitys – tämä on työikäisten heikoin lenkki

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.