Yhä useampi syö perusruokaa – ruokavalioiden määrä silti kasvussa

Samaan aikaan kun tarjolle pompsahtaa yhä enemmän erilaisia erikoisruokavaliota, yhä isompi osa suomalaisista syö perusruokaa ilman mitään rajoituksia. Useampi kuin kolme viidestä suomalaisesta kertoo syövänsä tavallista ruokaa rajoittamatta esimerkiksi rasvaa, hiilihydraatteja tai lihaa.

Tämä käy ilmi Helsingin ja Tampereen yliopiston tutkijoiden artikkelista, joka ilmestyi Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä huhtikuussa. Professori Piia Jallinoja, yliopistotutkija Mikko Jauho ja tutkijatohtori Essi Pöyry käyttivät tutkimusaineistona Taloustutkimuksen keräämää Suomi syö -kyselyä vuosilta 2008–2016.

Vuonna 2016 perusruokaa ilmoitti syövänsä lähes 68 prosenttia vastaajista, kun heidän osuutensa vuonna 2008 oli noin 59 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan kyselylomakkeen ”perusruokavalio” voi kuitenkin tarkoittaa eri vastaajille eri asioita: toisilla se voi koostua pääosin pikaruuasta, kun taas toisilla se voi olla kasvispainotteinen.

Perusruokavalion suosion kasvun ohella toinen merkittävä muutos tutkimusvuosina 2008–2016 oli erityisruokavalioiden lisääntyminen. Kyselylomakkeessa oli 15 erilaista ruokavaliota vuonna 2008, mutta vuonna 2016 niitä oli jo 24.

 

Vaikka kyselylomakkeeseen lisättiin uusia ruokavalioita, erityisruokavaliota noudattavien osuus ei muuttunut tilastollisesti merkitsevällä tavalla. Se oli vajaat 60 prosenttia kaikkina tutkimusvuosina.

Yleisin erityisruokavalio oli vähärasvainen ruokavalio, vaikka sen suosio laski tutkimusaikana. Sitä noudattavia oli vuonna 2016 noin 17 prosenttia, kun kahdeksan vuotta aiemmin heidän osuutensa oli lähes 30 prosenttia.

Kovassa nosteessa vuosina 2010–2014 ollut vähähiilihydraattinen ruokavalio on vakiintunut niin, että sen kannattajia oli vuonna 2016 suunnilleen yhtä paljon kuin vuonna 2008 eli noin viisi prosenttia. Vähähiilihydraattisen ruokavalion suosio oli suurimmillaan vuonna 2012, jolloin kymmenen prosenttia vastaajista noudatti sitä.

Eläinkunnan tuotteita välttävien ruokavalioiden suosio on kasvussa. Silti vegaanien ja vegetaristien osuudet vastaajista olivat Suomi syö -aineistossa yhtä kahta prosenttia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .