Yllättävän moni laiminlyö suutaan – katso tämä 8 kohdan muistilista

Hammaslääkäriliitto kampanjoi suomalaisten hampaiden hoidon ja suunterveyden puolesta.

Suomalaisilla on paljon parannettavaa suunterveydessä, viestittää Hammaslääkäriliitto.

Miehistä vain joka toinen harjaa hampaat kahdesti päivässä. Naisista niin tekee noin 80 prosenttia. Kariesta eli reikiintyneitä hampaita on lähes joka viidennellä aikuisella. Iensairauksia esiintyy miehistä kahdella kolmasosalla ja naisista yli puolella. Hammaslääkäriliiton mukaan iensairaudet ovat huolestuttavan yleisiä jo varhaisessa keski-iässä (30–44-vuotiaat): niitä on yli 40 prosentilla naisista ja lähes 60 prosentilla miehistä. Tiedot perustuvat joitakin vuosia vanhaan Terveys 2011 -tutkimukseen.

Hammaslääkäriliiton mukaan suomalaisten suunterveys jää kauas jälkeen sekä muista Pohjoismaista että Keski-Euroopasta. Miksi?

– Voi kun tietäisi. Ei ole selvää syytä. Ehkä tämä on kulttuurinen juttu, joka ei ole vielä korjautunut vuosikymmenten aikana. Väestön asennemuutos kestää yllättävän pitkään, sanoo liiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry.

Suun ja hampaiden terveyttä pidetään tärkeänä, koska se vaikuttaa koko kehoon ja heijastelee suoraan yleisterveyteen ja elämänlaatuun.

Tytöt parantaneet selvästi

Mitä aikuiset edellä, sitä lapset perässä. Hammaslääkäriliiton mukaan suomalaiset ovat menestyneet huonosti Maailman terveysjärjestö WHO:n koululaistutkimuksessa, jossa vertaillaan neljän vuoden välein 11-, 13- ja 15-vuotiaiden hampaiden harjaamista eri maissa.

Uusimman tutkimuksen mukaan monien suomalaistyttöjen harjausaktiivisuus on kuitenkin jo eurooppalaista keskitasoa. 13-vuotiaat olivat saavuttaneet vertailumaiden keskiarvon (73 prosenttia harjaa hampaansa useammin kuin kerran päivässä), ja 15-vuotiaat olivat keskiarvoa (76 prosenttia) jäljessä vain kaksi prosenttiyksikköä. Sen sijaan 11-vuotiaat olivat jääneet keskiarvosta (72 prosenttia) kuusi prosenttiyksikköä.

Suomalaispojat olivat kaikissa ikäryhmissä kaukana keskiarvoista. 11-vuotiaat olivat yhdeksän prosenttiyksikön ja 13- ja 15-vuotiaat jopa 13 prosenttiyksikön päässä niistä (nuorimmilla keskiarvo 62 ja muilla 58 prosenttia).

– Asiat opitaan kotoa. Sitä, että pojat harjaavat huonommin, on yritetty saada paremmalle tolalle muissakin maissa siten, että kannustetaan nimenomaan isiä harjaamaan lastensa kanssa ja antamaan mallia, Pöyry kertoo.

– Perheiden vastuu on keskeinen.

WHO:n uusimman koululaistutkimuksen tulokset julkaistiin maaliskuussa.

Osaatko harjata oikein?

Hammaslääkäriliitto on käynnistänyt valtakunnallisen I love suu -kampanjan, jonka tavoitteena on edistää suomalaisten hampaiden hoitoa ja suunterveyttä. Neuvona on, että hampaita on hoidettava joka päivä ja suuhygienistillä ja hammaslääkärillä on käytävä säännöllisesti. Hampaat opastetaan harjaamaan näin:

1. Harjaa hampaita vähintään kaksi kertaa päivässä kaksi minuuttia.

2. Käytä pehmeää harjaa ja fluorihammastahnaa. Mitä pienempi harjaosa on, sen tarkemmin saat puhdistettua myös takahampaat. Sähköhammasharja on tehokas, mutta tavallinenkin harja käy.

3. Ota hammasharjasta kiinni kevyesti.

4. Aloita hampaiden harjaus takahampaista.

5. Käy järjestelmällisesti läpi hampaiden kaikki pinnat: sisä-, ulko- ja purupinnat. Järjestyksellä ei ole väliä.

6. Liikuta harjaa sivusuunnassa nykyttäen edestakaisin. Jos käytät sähköhammasharjaa, anna sen liikkua kuin itsestään yksi hammas kerrallaan.

7. Harjaa kevyesti, niin et vahingoita ikeniä etkä hampaita.

8. Muista, että hammasharjan pitää osua myös ienrajaan. Se on tärkein puhdistettava kohta.

Kampanja kehottaa kiinnittämään huomiota myös ruokavalioon ja muutoinkin terveellisiin elintapoihin. Sen mukaan terveellinen ja sopivasti ravitseva ruokavalio edistää koko kehon terveyttä ja pienentää lukuisten sairauksien riskiä suun sairaudet mukaan luettuina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Hyvinvointi

Antti Kuparista, 37, puri paarma ja siitä alkoi yhdeksän kuukauden taistelu, joka vei sairaalaan tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"

Pyöräily on jyväskyläläiselle Miia Hoiskolle, 37, enemmän kuin harrastus, ja nyt hän haaveilee polkevansa Suomen päästä päähän: "En pelkää hullujakaan haasteita"

Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"

"Lopulta ei ollut muuta annettavaa perheelle kuin tilipussi" – Tom Tuohiaro, 43, teki jopa toistasataa tuntia töitä viikossa, poltti itsensä loppuun ja muutti metsään

Tiina Geijerillä, 41, on ollut yli 50 aivoinfarktia – "Kun kuulin koronaan liittyvästä veritulppariskistä, ajattelin heti, etten halua enää teholle"

Juha Reinikainen, 50, siirsi kaivonkantta ja putosi syvälle maan sisään – "Ensihoitajat mittasivat ruumiinlämmökseni 35 astetta"

Kumpi on terveydelle haitallisempaa: liika sokeri vai suola?

Taisteletko sinäkin makeanhimoa vastaan? Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"

Onko myönteinen ajattelu hyvän ja menestyksekkään elämän tae? Asiantuntijoilla erilaisia näkemyksiä: "Tämä on itsepetosta", "positiiviset tunteet laajentavat ajatteluamme"

Taksikuski unohti nukkuvan asiakkaan takapenkille ja ajoi auton talliin – lue tämä ja 24 muuta lukijoiden hajamielisyystarinaa täältä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.