Hirveä pataan ja pulliksi

Metsän kuningas se oikeaa lähiruokaa on.

Hirvi on monipuolisuutensa, terveellisyytensä ja ekologisuutensa vuoksi todellinen aarreaines keittiössä.

– Hirvenlihahan sopii kaikkeen samaan kokkailuun kuin naudanlihakin, hehkuttaa kokki ja pitopalvelu Kokkisirkuksen yrittäjä Janne Kaartinen.

Hän on juuri saanut erän hirvenlihaa ja kertoo, kuinka arvokas liha laitetaan pakastimeen, luista on kiehumassa liedellä lihaliemi. Siitä Kaartinen valmistaa nuudelikeittoa, lisää vain sekaan pieneksi suikaloituja kasviksia ja ehkä herkkutatteja.

– Laitoin kuivattuja herkkutatteja myös luiden kanssa kiehumaan ja makua antamaan. Kaikki roippeet kattilaan yhdessä sienien, sipulien ja yrttien kanssa, hän neuvoo.

Kaartisen perheessä hirvenlihaa käytetään hyvin monipuolisesti. Karjalanpaisti lienee sieltä kesyimmästä päästä, mutta välillä syödään hirvicurrya intialaisittain, hirvi dirt dog hodaria amerikkalaisittain tai niin kuin jouluaterialla tulevana jouluna, riimihärkää hirvestä tarjottuna sienisalaatin ja rosmariiniliemen kera.

Kokki ei vierasta tarjota hirveä myös asiakkailleen.

Kokki Kaartinen suosittelee käyttämään kaikki hirven ruhonosat tarkkaan hyödyksi, mitä luisempi kohta sen maukkaampi liemi. Jauheliha taipuu luonnollisesti lihapulliksi yhdessä possunlihan kanssa.

Kaartisen Kokkisirkus on hauska ja erilainen pitopalvelu. Jo kahdeksan vuotta on Kokkisirkus pakannut kimpsut ja kampsut autoon ja suunnannut milloin asiakkaan kesämökille, laavulle tai niin kuin kerran Iisalmen Kattilakoskelle.

– Siellä tuli hoidettua kahdeksan miestä, jotka kalastivat lohta ja muutakin kalaa. Neljä päivää vierähti kokkaillessa kaasuliedellä aamupaloista ja lounaasta aina huipputason lohi-illallisiin. Ikimuistoinen reissu, Janne Kaartinen muistelee.