Itse rakennettu tiskitaso vähentää jätettä mökillä – viihtyisä työpiste käy myös kesäkeittiöstä

Mökiltä puuttui toimiva paikka tiskien pesulle, ja mökkiläiset olivat jo kauan turvautuneet kertakäyttöastioihin. Yhteistyöllä tähän saatiin muutos.

Sukumökin kertakäyttöastioista on päästävä eroon, ilmoitti veljeni Einari Liikkanen ja hänen tyttöystävänsä Johanna Paananen keväällä.

He ovat kumpikin jo pitkään vierastaneet astioista syntyvää jätemäärää ja pohtineet tapaa muuttaa mökkeilyä ympäristöystävällisemmäksi ja samalla viihtyisämmäksi.

Muutoksen toteutus ei ollut läpihuutojuttu: kertakäyttöiset astiat ovat olleet sukumme mökkeilyn selkäranka jo pitkään, eikä mökin kaapeista löydy kuin muutama eriparinen kuppi ja haarukka. Niistä ei riitä edes kahdelle, saati koko suvulle.

Ydinongelma ei kuitenkaan ole ollut astioiden puute, vaan niiden huolto. Suuremman ihmismäärän jäljiltä syntyy nopeasti valtava tiskivuori. Kun tiskaukseen on tarjolla vain pari onnetonta vatia saunan pesuhuoneen lattialla, ei vuoroista varsinaisesti tapella.

Tähän haluttiin viimein tehdä muutos: mökille piti saada kunnollinen tiskipiste. Veljeni halusi tyttöystävänsä kanssa suunnitella ja rakentaa kestävän, viihtyisän paikan, jossa tiskaus olisi aiempaa miellyttävämpää.

Uuden tiskipisteen suunnittelu alkoi internetiä selaamalla. Inspiraatioksi etsittiin erilaisia kuvia, joista haettiin juuri tälle mökille sopivaa mallia ja ominaisuuksia. Projektiin värvättiin mukaan isä Harri Liikkanen, jonka kanssa pohdittiin käytännön ratkaisuja.

Päätettiin rakentaa tiskitaso, joka olisi liikuteltava mutta tukeva. Vaatimuksina olivat kunnollinen tiskiallas ja katseen kestävä ulkonäkö. Pisteen äärellä piti olla viihtyisää puuhailla, jotta tiskaus sulautuisi luontevasti muun yhteisen ajanvieton lomaan.

Kun suunnitelma vielä haki muotoaan, saatiin vihiä ylimääräiseksi jääneestä tiskialtaasta. Allas noudettiin mökille, ja sen pohjalta alettiin määritellä tulevan työpisteen mittoja.

Tarvikkeet valittiin sillä perusteella, mitä kaupasta sai. Materiaaliksi tuli painekyllästetty kestopuu, joka sopii hyvin ulkokäyttöön ja näyttää siistiltä vähällä vaivalla.

Alkuperäinen suunnitelma laajeni, kun tiskialtaan viereen päätettiin tehdä laskutilaa. Pöytätason taakse rakennettiin rimoista seinämä, johon saa kiinnitettyä telineitä tarpeellisille tavaroille.

Pesuvesi on tarkoitus lämmittää saunan padassa ja kantaa sieltä altaaseen. Tiskialtaan alle hankittiin ämpärit, joihin tiski- ja huuhteluvesi valutetaan tiskauksen päätteeksi. Altaan alle kolmikko nikkaroi vielä ovet tekemään näkymästä siistimmän samalla, kun toinen puoli jää avoimeksi hyllytilaksi. Kokonaisuudessaan projektiin kului kolmelta tekijältä kolme työpäivää.

Valmis rakennelma on suunniteltua raskaampi, mutta teoriassa edelleen liikutettavissa. Paikkansa se on löytänyt pihan suosituimmasta kohdasta grillien ja pihakeinun vierestä.

Iloinen yllätys kaikille oli, miten saumattomasti tiskipöydäksi suunniteltu rakennelma muuntui heti ensikäytössä kokonaiseksi kesäkeittiöksi. On luontevaa, että ruoka valmistellaan siellä, missä se myös kypsennetään ja syödään.

Kaikki tekijät ovat tyytyväisiä lopputulokseen, joka on paljon aiottua tyylikkäämpi ja monikäyttöisempi. Mukava lisä on, että kolme hyvin erilaista ihmistä sai projektin hyvässä harmoniassa alusta loppuun.

Pisteen rakentuessa mökille hankittiin myös tarvittavat astiat. Mökkeilystä syntynyt jäte vähenee huomattavasti, kun pois jäävät kertakäyttöiset mukit, lautaset ja aterimet. Ikävää ei ole sekään, että kattaus kaunistuu pahvin vaihtuessa posliiniin. Tätä nykyä tällä sukumökillä syödään keraamisilta astioilta – ja sitten tiskataan yhdessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .