Luvattomille asukkaille häätö!

Luteita on Suomessa niin paljon omasta takaa, että niidenleviämisestä ei tarvitse syyttää pelkästään ulkomaanmatkoja.

Näin sanoo tuholaistorjuntayritys Anticimexin jyväskyläläinen huoltoteknikko Jukka Minkkinen.

– Ludekanta on monikymmenkertaistunut vuosien aikana. Ennen uskottiin, että ne tulevat ainoastaan ulkomailta, mutta näin ei ole enää, Minkkinen kertoo.

Yleensä asukas huomaa luteet muutamassa viikossa, kun ihoon tulee paukamia ja löytyy verisiä paikkoja.

– Lude on sen verran huono liikkumaan, että luteet ovat yleensä noin metrin päässä sängystä ja 90-prosenttisesti juuri sängyssä. Veri paljastaa hyönteisen, koska se imee liikaa verta ja joutuu ulostamaan liian veren, Minkkinen sanoo.

Hänen mukaansa lude on huono leviämään huoneistosta toiseen. Ainoastaan silloin, kun huoneisto jää esimerkiksi muuton jälkeen tyhjilleen, se lähtee liikkeelle.

Luteista pitää kertoa taloyh­tiössä taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle, vuokranantajalle tai huoltoyhtiölle, jotta torjunta voidaan aloittaa.

Torjunnassa ei käytetä enää myrkkyjä. Keinona on erittäin hienon piimaajauheen levittäminen luteen poluille. Jauhe tarttuu luteeseen, ja koska sen hengitysaukot ovat mahan puolella, se tukehtuu. Aine vaikuttaa muun muassa sokeritoukkiin ja moneen muuhun tuholaiseen, ja samaa ainetta käytetään myös muurahaisten torjuntaan ulkona.

– Koska sänky on luteen pesäpaikka, makuupaikoista lude hävitetään höyrystämällä. Italialaiset ovat kehittäneet siihen oman laitteensa, joka tuottaa sopivasti kuivaa ja tulikuumaa höyryä, Minkkinen kertoo.

Lisäksi asunnosta käydään läpi petivaatteet, patjat, kalusteet sängyn vieressä, sohvat ja tuolit, lattialistat, irronneet tapetit, porausreiät, peilit ja taulut, seinien ja lattioiden raot ja halkeamat sekä sängyn alla säilytettävät tavarat. Siksipä matkoilla ei kannata koskaan säilyttää matkalaukkua sängyn alla vaan matkalaukkutelineessä tai jopa kylpyammeessa. Vaatteet kannattaa lisäksi pitää muovipusseissa hotellissa.

– Luteiden torjunta muuttuu vaikeammaksi ja kalliimmaksi, mitä pitempään niille antaa aikaa levitä huoneistosta toiseen, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen neuvoo.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistaja on lähtökohtaisesti vastuussa huoneistonsa sisäosien kunnossapidosta, kun taas taloyhtiön vastuulle kuuluvat rakenteiden, eristeiden ja perusjärjestelmien, kuten viemäri- ja ilmanvaihtojärjestelmien, kunnossapito. Näin ollen osakas on lähtökohtaisesti vastuussa luteiden hävittämisestä, jos luteet ovat kulkeutuneet huoneistoon esimerkiksi matkalaukussa ulkomaanreissun tuliaisina.

Kiinteistöliiton näkemyksen mukaan taloyhtiön kannattaa kuitenkin huolehtia asian­mukaisen tuholaismyrkytyksen tilaamisesta viivytyksettä, kun tieto yksittäisen huoneiston ludeongelmasta on saatu.

Ripeän puuttumisen johdosta on mahdollista välttää luteiden leviämisen aiheuttamat laajat torjuntatoimet kuluineen.

Kristel Pynnösen mielestä lopullinen vastuu yksittäiseen huoneistoon rajautuvan ludeongelman torjumiskustannuksista on punnittava tapauskohtaisesti.

– Esimerkiksi tilanteissa, joissa asukas on laiminlyönyt luteiden torjuntaan liittyviä torjuntaohjeita tai estänyt torjuntatoimet, voidaan asukkaan vastuuta torjuntakustannuksista pitää selvänä, Pynnönen sanoo.

Uusimmat

Koti

Erityisesti uudet yksiöt aiempaa pienempiä

Onnistuu myös marraskuussa

Muovijäte usein halvempaa kuin sekajäte

Minimalismipelillä joulusiivouksen alkuun

35-kerroksisesta talosta Suomen korkein

Karsi ylimääräistä tavaraa - ota avuksi minimalismipeli

Haluttu tilanjakaja – kevyiden lasiseinien suosio on kovassa kasvussa

Vesi menee alas, kosteus nousee ylös

Imupoikien näkymätön työ

Isälle tuhtia makua

Kotipeili

Lue asuntoliite

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.